Akkoord over BIG-herregistratie arts IGT

Artsen internationale gezondheidszorg en tropengeneeskunde die vanaf 2015 als profielarts geregistreerd staan, komen met terugwerkende kracht tóch in aanmerking voor BIG-herregistratie. Dit is het resultaat van overleg tussen NVTG, KNMG en CIBG/VWS naar aanleiding van problemen die tropenartsen en AIGT’s ondervonden bij de BIG-herregistratie.
Akkoord over BIG-herregistratie arts IGT

Vanaf 1 januari 2018 geldt de verplichte herregistratie. Net als andere profielartsen wordt de arts IGT gezien als een basisarts. Dit leidde tot een onduidelijk beleid over het gebruik van de AIGT-registratie als enige bewijs voor BIG-herregistratie. Sommige artsen IGT moesten net als tropenartsen diverse documenten verzamelen als bewijslast en dat is om meerdere redenen niet altijd praktisch haalbaar, stelt de Nederlandse Vereniging voor Tropische Geneeskunde en Internationale Gezondheidszorg (NVTG).

Het overleg heeft ertoe geleid dat het CIBG heeft toegezegd om alle artsen IGT die in het afgelopen jaar doorgehaald zijn in het BIG-register alsnog te willen herregistreren. Wanneer een arts IGT van het CIBG te horen krijgt dat zijn/haar BIG-registratie is doorgehaald, dan kan deze een e-mail sturen naar een apart e-mailadres van de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS). De RGS kan dan direct contact opnemen met het CIBG. Dit geldt alleen voor artsen IGT die vóór 1 januari 2018 hun aanvraag voor herregistratie hebben ingediend.

Tropenartsen en artsen IGT ondervinden dezelfde moeilijkheden als het gaat om bewijsvoering van buitenlandse werkervaring. In lage- en middeninkomenslanden heerst vaak een andere bureaucratische cultuur die in combinatie met lange reisafstanden leidt tot een grote tijdsinvestering en extra kosten voor de artsen. De NVTG heeft sinds de zomer van ongeveer dertig AIGT’s en tropenartsen bericht ontvangen over onduidelijkheden en moeilijkheden met BIG-herregistratie.

 

Bron: Medisch Contact



Naar homepage




Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest