Apotheker bindt strijd aan tegen hoge medicijnprijzen

Een Haagse apotheker hoopt binnen drie maanden het veelbesproken medicijn orkambi tegen taaislijmziekte na te kunnen maken tegen een fractie van de prijs die fabrikant Vertex rekent. De benodigde grondstoffen zijn al onderweg vanuit China, waar apotheker Paul Lebbink de spullen via internet heeft besteld. Dit meldt o.a. De Volkskrant.
Apotheker bindt strijd aan tegen hoge medicijnprijzen

Mocht hij er daadwerkelijk in slagen het medicijn na te maken en te leveren aan patiënten, dan verwacht hij een proces: 'Daar kun je vergif op innemen.' De apotheker hoopt met zijn opmerkelijke stap, waarmee hij opzettelijk het patent van de fabrikant schendt, 'munitie te kunnen leveren aan de discussie over de hoge medicijnprijzen'.

Lebbink is niet de enige die zich stoort aan die hoge prijzen. Deze maand riep ook de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving (RVS), een belangrijk adviesorgaan voor de regering, op tot onorthodoxe maatregelen om de prijzen omlaag te krijgen. De RVS vindt onder meer dat apothekers de mogelijkheid moeten krijgen om dure geneesmiddelen goedkoop na te maken. Ook patiënten roeren zich. Zo kondigde patiëntenorganisatie Inspire2Live aan twee dure kankermedicijnen te gaan namaken. Waarschijnlijk zullen getroffen farmaceuten bij dergelijke kopieeracties juridische stappen nemen. Rechters moeten zich dan buigen over een duivels dilemma. Wat weegt zwaarder: het patentrecht van een farmaceut of het recht op betaalbare zorg voor patiënten?

Lees hier het bronbericht

N.B. Ook andere dure medicijnen kunnen goedkoper worden geproduceerd, zoals een medicijn tegen de spierziekte SMA.



Naar homepage




Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest