Bestuurders opgepakt op verdenking van miljoenenfraude pgb

De recherche van de Inspectie SZW heeft twee bestuurders van zorgbureaus in de regio Zaanstad en Tilburg opgepakt op verdenking van fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb’s). Dit meldt dagblad De Telegraaf. Volgens het Openbaar Ministerie hebben de mannen, die worden verdacht van oplichting en valsheid in geschrift, vermoedelijk voor 4 miljoen euro gefraudeerd.
Bestuurders opgepakt op verdenking van miljoenenfraude pgb

Dat geld was bestemd voor zorg aan gehandicapte jongeren. Het OM heeft beslag laten leggen op woningen, auto’s en bankrekeningen. De betrokken zorginstellingen bieden huisvesting en begeleiding aan licht en verstandelijk gehandicapte jongeren en aan jongeren met een ernstige psychische stoornis.

 

De jongeren zouden hun DigiD, bankpasje en bijbehorende pincodes hebben afgestaan. De bestuurders hebben volgens het OM sinds 2012 voor tientallen jongeren meer zorg gedeclareerd dan in werkelijkheid werd gegeven. Daarbij zou pgb-geld gebruikt zijn voor zaken die niets met zorg te maken hebben, zoals boodschappen en de huur van panden.

 

Behalve de twee bestuurders zijn nog twee andere leidinggevenden gehoord in de zaak. Naast deze vier personen worden volgens het OM vijf rechtspersonen (organisaties) verdacht. Het onderzoek is eind vorig jaar gestart. Dat gebeurde naar aanleiding van een tip van de gemeente Zaanstad.

Een persoonsgebonden budget is een geldbedrag waarmee iemand die zorg nodig heeft, dit kan inkopen. Het geld is alleen bedoeld voor zorg en mag niet aan andere zaken worden uitgegeven. De laatste jaren is er in Nederland veel gefraudeerd met pgb-geld.

Bron: De Telegraaf



Naar homepage




Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest