BLOG: 140 jaar met zo weinig mogelijk klachten

Als het aan Andrea Maier (38) ligt worden we heel oud en misschien wel 130 of 140 jaar. De hoogleraar Gerontologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en de University of Melbourne is met haar onderzoek een veelgevraagde en populaire talkshowgast. Niet zo vreemd, ze is jong, charmant en vertelt een spannend verhaal over experimentele pillen tegen veroudering waaraan zij met haar team werkt. Deze pillen gaan volgens haar de veroudering vertragen.
BLOG: 140 jaar met zo weinig mogelijk klachten

 

De vergrijzing ziet Maier als het product van de ontwikkelingen in de moderne geneeskunde. Ze onderzoekt hoe mensen ouder kunnen worden en denkt dat een leeftijd van 140 jaar haalbaar is. Bij haar benoeming in 2012 aan het VU medisch centrum was ze de jongste hoogleraar interne geneeskunde in Nederland. Sinds 2016 werkt ze daarnaast ook aan de University of Melbourne.

Vrouwen zijn voor haar voorbeelden hoe ze tegen oud aankijken. Zelf is ze gefascineerd door het ‘fenomeen’ ouder worden. In haar nieuwe boek ‘Eeuwig Houdbaar’ neemt Maier ons mee in de wereld van veroudering. Hoe kunnen we onze levensduur verlengen zonder ziek te zijn. Zij beschrijft de oorzaken van veroudering, de stand van de ouderengeneeskunde en wijst ons de weg in de wetenschappelijke ontwikkelingen op dit gebied. Ze maakt ook duidelijk wat we zelf kunnen doen om straks 120 jaar en zelfs nog ouder te worden.

In interviews vertelt ze graag dat bewegen heel belangrijk is, maar dat je daarvoor niet naar de sportschool hoeft te gaan. Haar eigen bewegen met lopen en fietsen houdt ze bij met een gezondheidsapp. Ze raadt het iedereen aan omdat je met zo’n app in de gaten kunt houden of je aan de bewegingsnorm voldoet. Ze doet daarvoor veel besprekingen lopend en met de studenten loopt ze over de campus in Melbourne waar ze vier dagen in de week werkt. Naast haar hoogleraarschap in Australië werkt ze nog een dag in de week aan de VU.

Niet iedereen laat zich meeslepen door de enthousiaste verhalen van Maier over de ‘wonderpil’ die de veroudering tegen moet houden. In mijn eigen vrouwengroep is niemand erg onder de indruk van Maiers onderzoek en er wordt lacherig gereageerd als haar naam valt.

Een goeie vriendin (81) reageert enthousiast als ik haar vraag hoe zij over het werk van de populaire hoogleraar denkt. Zij deed vier jaar geleden mee als een van de proefpersonen aan Maiers ‘Grey Power’ in het medisch centrum van de VU afdeling Neurologie. Met haar studenten onderzocht Maier bewegingen en reacties van ouderen. Vriendin M. bezocht ook haar lezingen over de neurologische kant van het ouder worden. ‘Ik heb heel goede herinneringen aan Andrea Maier en ik geloof in haar onderzoeksmethode. Zij heeft ook het talent om goede wetenschappers om zich heen te verzamelen. Door haar beweeg ik nu veel meer en oefen ik drie keer per dag een kwartier op mijn “thuisfiets” voor de tv.’

M. wil wel 140 jaar worden als zij geestelijk en lichamelijk gezond blijft met zo ‘weinig mogelijk klachten’. Zelf wil ik ook heel oud worden als ik geestelijk en lichamelijk gezond en actief blijf en kan doorgaan met de mooie dingen die ik nu doe. Maar dan moet Maier wel opschieten met haar pil tegen veroudering.

Wil Merkies (85), was de eerste vrouwelijke sportverslaggever van Nederland. Ze is nog steeds werkzaam als journalist. Daarnaast is ze sinds kort een (kritische) zorgconsument.
HIER vindt u meer informatie over onze bloggers.Naar homepageRelevante categorieën:


Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.
Opleiding

ArtsenAcademy VerpleegkundeAcademy FysiotherapieAcademy LogopedieAcademy