BLOG: Helpt yoga tegen depressiviteit?

Voor het jubileumnummer van Yoga Magazine (december 2016) liet de uitgever van dit blad onderzoek doen naar het aantal Nederlanders dat yoga beoefent. Bij elkaar opgeteld bestaat de groep hardekern-yogi’s uit ruim 800.000 Nederlanders. Deze groep bestaat voor een groot deel uit vrouwen in de leeftijd van 40 tot 70 jaar. Het aantal mannen is veel kleiner. Minder stress ervaren is vaak een belangrijke reden om met yoga te beginnen.
BLOG: Helpt yoga tegen depressiviteit?

 

Voor veel beoefenaren is het aantrekkelijk dat yoga niet gaat om de beste te zijn maar om bewustwording van lichaam en geest. Nog een voordeel: je kunt het overal doen: thuis, op het strand en ook in de keuken en op het balkon. Niet zo vreemd dat verschillende wetenschappers in Nederland al een tijdlang onderzoeken of yoga, of breder genomen mindfulness (een bepaalde vorm van meditatie), helpt bij depressies.

Amerikanen denken het nu te weten. Wetenschappers van de Harvard School of Medicine en de Boston University School of Medicine publiceerden een nieuwe studie in het Journal of Alternative and Complementary Medicine, een wetenschappelijk tijdschrift dat onderzoek doet naar alternatieve geneeswijzen die complementair zouden zijn met de reguliere gezondheidszorg. Alhoewel de meeste reguliere medici weinig moeten hebben van ‘alternatieve’ of ‘complementaire’ zorg blijkt uit het onderzoek dat de deelnemers, die behoorlijk depressief waren, na wekenlange ademhalings- en yogaoefeningen duidelijk minder last hadden van depressieve klachten. Volgens critici is het de vraag is of deze positieve uitkomst met yoga heeft te maken. Het onderzoek werd uitgevoerd onder een zeer beperkte groep van dertig personen in de leeftijd van 18 tot 65 jaar met de diagnose depressie. 

Zelf heb ik geen ervaring met yoga, maar veel mensen die ik ken beoefenen met veel enthousiasme een van de vele vormen ervan. Sinds haar ontstaan duizenden jaren geleden heeft yoga steeds meer beoefenaren gekregen. Mij wordt nogal eens gevraagd door bekenden waarom ik niet aan yoga doe. ‘Dat is heel goed voor de stress als je weer eens een afspraak moet afzeggen omdat je tegen de sluitingsdatum voor een schrijfopdracht zit.’

Ze hebben gelijk, maar voor mijn conditie en geest loop ik veel en ontspan ik in het theater bij een voorstelling moderne dans van het Nationale Ballet of het Nederlands Danstheater. Of bij een van de vele etentjes met vriend(inn)en, kinderen en kleinkinderen.

Ik denk dat gewoon wandelen nog het beste bij me past. En vooral omdat je dit buiten in een mooie omgeving kunt doen en wanneer het je uitkomt! 

Wil Merkies (85), was de eerste vrouwelijke sportverslaggever van Nederland. Ze is nog steeds werkzaam als journalist. Daarnaast is ze sinds kort een (kritische) zorgconsument.

HIER vindt u meer informatie over onze bloggers.Naar homepageRelevante categorieën:


Reacties op dit artikel:


Eeva Kriek-Tuovinen
03 april 2017 - 22:32


Het is toch fijn dat er zoveel mogelijkheden zijn om te ontspannen en naar je eigen innerlijke wereld te kijken.

Soms is yoga goed,en soms een wandeling in het bos tussen de eeuwenoude beuken en eiken.Een etentje in een goed gezelschap is ook "helend".Het hangt af,denk ik,hoe ik mij voel op dat moment...

J pullman
30 maart 2017 - 19:16


De werkingvan yoga is gebaseerd op het placebo effect. Maar dat maakt mij niet uit. In onze huisartsenpraktijk zijn we al lang blij als mensen in beweging komen, in wat voor vorm dan ook. Bovendien gaan mensen dan ook vaak bewuster en gezonder eten.

Els Jansen
30 maart 2017 - 07:47


Wil Merkies heeft gelijk. Veel beter om een lekker stuk te wandelen dan al deze zweverige onzin.


Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.
Opleiding

ArtsenAcademy VerpleegkundeAcademy FysiotherapieAcademy LogopedieAcademy