BLOG: Het zit zeker in de lucht

Eén van de drie fysiotherapeuten heeft een hoog tot verhoogd stressniveau. Bijna de helft van de mensen die al eens eerder zijn uitgevallen door stressgerelateerde klachten ervaart een hoog tot verhoogd stressniveau. Dit blijkt uit een inventarisatie van arbeidsongeschiktheidsverzekeraar Movir onder 715 fysiotherapeuten.
BLOG: Het zit zeker in de lucht

 

Kijk naar Verzekeraar CZ, die bovenaan staat in de top 15 van Brabantse grootverdieners, en zijn ceo Wim van der Meeren, die aan salaris en pensioen in 2015 zo’n € 415.000 bij elkaar sprokkelde. CZ dat onder meer de fysiotherapeut en andere zorgaanbieders structureel al tien jaar ver onder de kostprijs contracteert. CZ dat net veroordeeld werd voor het op de stoel gaan zitten van de arts, en dat net als de andere verzekeraars de aanvullende verzekeringen steeds verder uitkleedt en de stromen stuurt onder het mom van kwaliteit.

Datzelfde CZ hangt nu de barmhartige Samaritaan uit van geld dat bedoeld is voor zorg en dat zij ontvangen van de bij hen verzekerden, waarvan er velen zijn die de premies maar met moeite kunnen opbrengen, zelfs ondanks de zorgtoeslagen. Datzelfde CZ gaat nu politiek bedrijven en speelt Sinterklaas met uw en mijn steeds verder verhoogde premiegelden en van aller belastinggeld. Immers de zorgtoeslag is een belastingmaatregel.

CZ dat van de week ineens aankondigt 250 probleemgezinnen in Den Haag uit de schulden te willen gaan halen, omdat stressklachten ze nog meer zouden kosten. Ze moedigen andere verzekeraars aan om dit ook te gaan doen en ze willen dit gaan uitrollen in meerdere grote steden.

Vreemd dat al die grootverdienende ceo’s niet samen van hun eigen geld een goededoelenstichting oprichten als we dan toch op de Amerikaanse toer gaan, want CZ heeft deze ‘hulp’-actie blijkbaar alvast per decreet uitgevaardigd. Het zit in de lucht ...

Hoe ziek zijn CZ en ons politieke systeem?

Het is tijd dat wij zorgen dat de steeds grotere tweedeling in onze samenleving aan de basis en structureel aangepakt wordt, dat mensen die het eigenlijke werk in de zorg doen met respect worden behandeld en fatsoenlijk kunnen leven en werken, zonder constante stress over administratieve lasten, onderbetaling en de angst om afgedankt te worden als een ouwe schoen ... kijk naar de mensen in de thuiszorg ...

Structureel is de tweedeling steeds groter geworden. Het is tijd dat verzekeraars de zorg niet langer in een wurggreep kunnen houden en maar koning in hun eigen koninkrijk kunnen blijven spelen ... Het is aan de verzekeraar om goede voorwaarden te scheppen zodat zorgaanbieders echte zorg kunnen bieden aan iedereen en dat de verzekerden er zeker van kunnen zijn dat zij de beste zorg zullen krijgen als dit nodig is. Kijk naar de dilemma’s in de spreekkamers van artsen, fysiotherapeuten en specialisten en hun patiënten tegenwoordig. Ondertussen kunnen verzekeraars maar ongestraft doorgaan met de fysiotherapeuten uitwringen en roepen: ‘Er zijn er toch te veel van’, zodat ze zullen omvallen in een tijd waarin dit vak juist van steeds groter belang zal zijn nu de jaren van vergrijzing begonnen zijn.

Maar dat is al jaren de truc geweest van politiek en verzekeraar. Daarom zijn er bijna geen goede voorzieningen meer voor ouderen juist nu ze nodig zijn, want wat er niet is kost ook geen geld uit de beurs van verzekeraar en overheid toch?

Nee, de verzekeraar gaat nu andere spelletjes spelen met zijn opgespaarde inkomsten verkregen via ons allemaal.

En de politiek? Die staat erbij en kijkt ernaar. Ik heb nog nergens een reactie gezien uit politieke hoek. Dit terwijl zij de armoede zouden moeten en kunnen aanpakken. Er waren in 2013 reeds meer dan 734.000 gezinnen onder de armoedegrens, en een van de acht kinderen moet in dit land in armoede opgroeien.

De politiek heeft de armoede in ons land steeds verder voort laten woekeren door allerlei contraproductieve maatregelen te nemen. Wie het heft zelf in handen nam, wordt nu ook alweer aangepakt.

Dat alles gebeurt in ons zogenaamde welvarende landje. Wie grijpt er in?
Willen wij diezelfde tweedeling die zoveel armoede, agressie en ongelijkheid laat zien in Amerika hier ook? 

Deze keer moeten wij met z’n allen dan maar eens echt duidelijk onze stem laten horen op 15 Maart. Of zou het pluche ’t dan opnieuw zo draaien dat ze uiteindelijk toch weer doen wat ze zelf willen?

Dan gaan verzekeraars natuurlijk zeker door met wat ze zelf willen en dat zijn duidelijk heel andere dingen dan zorgen voor zorg, weten we nu!

Winny van de Velden is maat in de praktijk bij Aldlanfysio in Leeuwarden en gezondheidscoach.

HIER vindt u meer informatie over onze bloggers.
Al onze bloggers schrijven op persoonlijke titel. De mening van de blogger weerspiegelt dus niet noodzakelijkerwijs de mening van de redactie van GZNDHDSZRG.

 

 Naar homepageRelevante categorieën:


Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.
Opleiding

ArtsenAcademy VerpleegkundeAcademy FysiotherapieAcademy LogopedieAcademy