BLOG: Omslachtige werkwijzen: Waarom moeilijk doen als het gemakkelijk kan?

Er is al heel lang iets vreemds aan de gang bij de verwijzing tussen huisarts en specialisten: de verwijzing : Zorgverleners schrijven nog steeds brieven naar verwijzers of specialisten. Een zorgverlener schrijft na of tijdens het consult een kort verslag in het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD). Het Elektronisch Medisch Dossier (EMD) is een elektronische geheugensteun en opslagplaats dat tegenwoordig in vele huisartsenpraktijken het papieren dossier heeft vervangen. Maar de verwijzing is in principe een brieftekst, dat al dan niet als email wordt verzonden.
BLOG: Omslachtige werkwijzen:  Waarom moeilijk doen als het gemakkelijk kan?

Maar waarom anno nu dat niet anders ingericht?
In plaats van een brief kan de zorgverlener dit verslag doorsturen naar verwijzers of specialisten door een eenvoudig doorkliksysteem in het EPD.

Verwijzing door de huisarts naar de GGZ gaat dan als volgt:
De huisarts maakt een kort verslag van het gesprek in het EPD ( maximaal 5 regels) om dit vervolgens door te sturen naar de POH-GGZ
Deze zet het met behulp van een softwareprogramma om in een classificatie van de DSM en levert zo een zorgpad. Op die manier komen nog openstaande vragen naar voren die de praktijkondersteuner met de patiënt bespreekt, waardoor het geheel compleet wordt.

Met hulp van softwareprogramma wordt patiënt automatisch doorgesluisd naar dichtstbijzijnde relevante GGZ- instelling met de kortste wachtlijst.

Een variant voor de TBS:
De Pro Justitia rapporteur maakt een kort verslag ( hooguit 1 A4) van het delict, de voorgeschiedenis en de gespreksbevinding. De rapporteur stuurt dit verslag naar ministerie waar het met hulp van softwareprogramma wordt omgezet in DSM en risicoprofiel met relevante risicomarkers.
De kliniek ontvangt de risicomarkers en zet daar behandeling op in. De kliniek stuurt voortdurend realtime gegevens over risicomarkers via EPD door naar ministerie.
Met behulp van een softwareprogramma wordt daaruit het actuele risico op vrijheden ( binnen of buiten de kliniek, begeleid of onbegeleid) berekend.
De kliniek krijgt een digitaal groen lampje voor de patiënt en bij voldoende mate van veiligheid bij een verlofmodaliteit. Dit model kan ook gebruikt worden in gevangenissen of inschatting gevaar geradicaliseerden.

Yvonne van den berg-lotz
Yvonne is een voormalig klinische psycholoog ( niet meer practiserend), heeft 17 jaar in de GGZ gewerkt en meer dan 25 jaar in de TBS.



Naar homepage




Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest