Cardiologen maken te weinig gebruik van risicoscores

Het gebruik van risicoscores onder cardiologen is relatief laag en varieert sterk tussen ziekenhuizen. Dit blijkt uit onderzoek van promovendus Josien Engel (VUmc) naar het naleven van de richtlijnen in de behandeling van patiënten met een hartinfarct of instabiele angina pectoris.
Cardiologen maken te weinig gebruik van risicoscores

 

 

 

 

Zorgverleners kunnen risicoscores gebruiken als ondersteuning in hun keuze voor een bepaalde behandeling. Risicoscores bestaan uit verschillende klinische factoren, zoals leeftijd, voorgeschiedenis, hartfilmpje en bloeduitslagen. Aan de hand van deze factoren wordt een inschatting gemaakt van het risico op een hartinfarct of overlijden. Engel: "Ik raad cardiologen aan om risicoscores te gebruiken in aanvulling op hun klinische diagnose. Risicoscores kunnen hen helpen bij het besluit welke behandeling het meest geschikt is voor een patiënt." 

Engel deed onderzoek naar het gebruik van risicoscores binnen de cardiologie. Zij vond verschillende factoren die een rol kunnen spelen bij het niet optimaal gebruiken van risicoscores door cardiologen. Mogelijke factoren zijn onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing van het effect van de risicoscore op patiënten, weinig motivatie van de cardiologen voor het gebruik van de risicoscore en de complexiteit van de score in combinatie met de afwezigheid van benodigde hulpmiddelen (zoals ICT en management ondersteuning). "Sommige risicoscores kunnen bijvoorbeeld niet door de arts uit het hoofd worden berekend. Er bestaan wel apps die risicoscores kunnen berekenen, maar dan moet de score alsnog handmatig genoteerd worden in het medisch dossier van de patiënt. Zorgverleners ervaren dit als een grote administratieve last", licht Engel toe.

Daarnaast keek  Engel naar welke klinische factoren cardiologen gebruiken om te besluiten om een bepaald onderzoek uit te voeren. Uit haar onderzoek blijkt dat deze beslissing vooral gebaseerd is op enkele belangrijke klinische factoren, terwijl in de richtlijnen wordt geadviseerd om meerdere factoren te gebruiken. Engel adviseert om cardiologen te motiveren om risicoscores te gebruiken, bijvoorbeeld door de inzet van klinisch leiders. Zij brengen het belang van risicoscores voor patiënten onder de aandacht. "Daarnaast is het aan te bevelen dat toekomstig onderzoek zich richt op de gevolgen van het gebruik van risicoscores voor patiënten", aldus Engel.

Titel proefschrift: Risk scores: a guide in clinical practice? Application of risk scores in the management of Non- ST- Elevation Acute Coronary Syndromes.

[Foto: Depositphoto]



Naar homepage



Relevante categorieën:



Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest