Compendium Geneeskunde is regelrechte medische bestseller

Een groep van vijftig studenten en veertig specialisten heeft alle medische basiskennis samengevat in 1.200 pagina's. Aanvankelijk bedoeld als hulpmiddel bij tentamens, blijkt het ook een handig naslagwerk. En een regelrechte medische bestseller, aldus De Volkskrant.
Compendium Geneeskunde is regelrechte medische bestseller

Een 26-jarige man is tijdens het voetballen door een tackle ten val gekomen en de voorste schuifladetest is duidelijk gestoord. Wat voor letsel heeft hij? Bij welke pathologie van de longen is de stemfremitus versterkt? Via welke route transporteert HDL cholesterol? Wat is de meest frequente oorzaak van nefrotisch syndroom bij kinderen?

Zomaar een paar vragen uit een voortgangstoets die medisch studenten vier keer per jaar moeten maken. Tweehonderd vragen, over alle disciplines, van neurologie en oogheelkunde tot medische ethiek en gynaecologie. Die vragen zijn iedere keer even moeilijk, of een student nou net is begonnen of bijna klaar is: ze testen de kennis die een basisarts na zes jaar studie moet hebben. Alleen de score die studenten moeten behalen loopt op: hoe langer ze in de collegebanken zitten, hoe meer vragen ze goed moeten hebben.

Zo zitten elke drie maanden duizenden artsen-in-spe gebogen over tientallen vuistdikke boeken, met naast zich alle aantekeningen die ze tijdens colleges en in studiegroepen hebben gemaakt. Onmogelijk om die duizenden pagina's allemaal te leren, weten geneeskundestudenten Veerle Smit (23) en Romée Snijders (24) uit ervaring. En lastig om te achterhalen wat het belangrijkste is. 'Maar je moet die toetsen halen', zegt Smit. 'Er zijn studenten die niet aan hun coschappen kunnen beginnen omdat ze zijn gestruikeld over een voortgangstoets. Zij moeten het steeds opnieuw proberen.'

Waarom was er eigenlijk geen overzicht van alle lesstof beschikbaar, vroegen de twee zich af. Ze kenden elkaar van een bijbaantje bij een website die samenvattingen maakt en verkoopt. Van een aantal losse lesboeken en hoorcolleges bestonden weliswaar uittreksels maar een beknopte weergave van de hele studie geneeskunde ontbrak. Via Facebookgroepen van de universiteiten deden ze marktonderzoek. De respons was overweldigend: alsjeblieft, klonk het, maak zo'n samenvatting!

Aanvankelijk dachten ze nog dat ze dat wel alleen af konden. Maar toen ze zich in de zomer van 2015 wekenlang over de weergave van het vak oogheelkunde hadden gebogen en merkten hoeveel werk dat was, beseften ze dat ze hulp nodig hadden. Het laatste zetje kwam van de medisch specialist die ze raadpleegden, een oogarts in hun eigen opleidingziekenhuis, het VUmc. Hij was zo enthousiast over hun plan dat ze besloten het ten uitvoer te brengen. En zo werden de jonge geneeskundestudenten twee jaar geleden zakenpartners.

 

Lees hier het volledige Volkskrant artikel



Naar homepage




Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest