Connie Rijlaarsdam gekozen tot Meest Invloedrijke Persoon Publieke Gezondheid

Rijlaarsdam werd gekozen omdat ze het initiatief nam voor het programma ‘anticonceptie voor kwetsbare vrouwen’. De prijs werd uitgereikt door Hugo Backx namens GGD GHOR Nederland en de NPHF Federatie voor Gezondheid tijdens het avondprogramma van het Nationaal Congres Volksgezondheid.
Connie Rijlaarsdam gekozen tot Meest Invloedrijke Persoon Publieke Gezondheid

 

Rijlaarsdam mag zich een jaar lang de Meest invloedrijke persoon in de publieke gezondheid noemen omdat zij met haar programma hulp biedt aan kwetsbare vrouwen. Juist die kwetsbaren raken het hart van de publieke gezondheid en daarom ontvangt zij deze prijs. Andere genomineerden waren Annemieke van der Zijden, directeur publieke gezondheid GGD West-Brabant en Victor Everhardt, wethouder Volksgezondheid van Utrecht.

Connie Rijlaarsdam, verpleegkundig specialist Openbare Geestelijke Gezondheidzorg bij GGD Hart voor Brabant ontvangt haar prijs voor haar programma ‘anticonceptie bij kwetsbare ouders. Een programma dat al een aantal jaren in Tilburg en in Rotterdam zeer succesvol is. Door het proactief benaderen van deze kwetsbare groep voorkomt deze aanpak ongewenste en ongeplande zwangerschappen. Op vrijwillige basis, met een proactieve persoonlijke benadering en maatwerk.

Het gaat dan om vrouwen die vanwege hun verslaving, psychische problemen of leefsituatie niet in staat zijn tot verantwoord ouderschap. Het positieve effect zit hem in het opbouwen van een behandelrelatie waarin vertrouwen voorop staat. Het respectvol omgaan met de cliënt, de tijd nemen, aandacht voor de sociale context en het niet opgeven bij tegenslag. Het resultaat mag er zijn; vanuit het Tilburgse programma besloten van de dertig vrouwen er vijfentwintig vrijwillig anticonceptie te gebruiken.

Rijlaarsdam: “Als we het over anticonceptiegebruik hebben bij kwetsbare vrouwen, blijkt niet één instelling zich verantwoordelijk te voelen. Wij zetten een stap om hulpverleners niet alleen bewuster te maken van de risico's en het leed. Maar ook dat een proactieve, individuele aanpak nodig is en dat hulpverleners bereid moeten zijn te doen wat nodig is.” Uithuisplaatsingen en onveilige situaties thuis zijn de gevolgen. Hier is nog zoveel winst te behalen en leed te voorkomen” 

Het is  de zevende keer dat de NPHF Federatie voor Gezondheid en GGD GHOR Nederland de verkiezing “Meest Invloedrijke Persoon Publieke Gezondheid” organiseerden. De winnaar is gekozen door mensen uit het brede veld van de publieke gezondheid.

 

 



Naar homepage



Relevante categorieën:

GGD |


Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest