De anti-rook kruistocht dendert voort

De Amsterdamse advocaat Bénédicte Ficq vindt boetes niet voldoende bij tabaksfabrikanten. Ze wil tabaksfabrikanten achter de tralies en krijgt daarbij uit steeds meer hoeken steun. De anti-rook lobby is al in volle gang en met het wetboek van strafrecht in de hand lijkt er nu echt werk te worden gemaakt van de aanklachten tegen de tabaksindustrie.
De anti-rook kruistocht dendert voort

KWF Kankerbestrijding, een goot aantal longartsen, kinderartsen, tandartsen, fysiotherapeuten, enkele gerenommeerde ziekenhuizen met het UMC Groningen en het AVL voorop, de verslavingszorg, stuk voor stuk sluiten ze zich aan bij het initiatief van Ficq en haar doodzieke cliënt Anne Marie van Veen. Samen met longarts Wanda de Kanter zijn zij inmiddels het boegbeeld van de anti-rook beweging die via een officiële aangifte een strafzaak tegen de tabaksindustrie aan het voorbereiden is “wegens het sjoemelen met sigaretten”.

Ficq’s cliënt Anne Marie van Veen probeert via de website Sickofsmoking.nl veel medestanders te vinden voor haar zaak en trekt daarmee veel aandacht in de media. Terwijl ook Ficq zelf zich niet onberoerd laat, getuige recente optredens in DWDD.

Ondertussen was er vandaag ook nieuws uit de horeca. De uitzondering op het rookverbod voor rookruimtes in horeca-inrichtingen is ongeldig. Het Hof Den Haag is van oordeel dat deze uitzondering in strijd is met de Kaderovereenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie voor de bestrijding van tabaksgebruik.

Waar rook is, is vuur. Deze veenbrand zal voorlopig dus nog niet doven.

 

Lees ook dit:

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2214905-hoe-haalbaar-is-de-eerste-grote-nederlandse-strafzaak-tegen-de-tabaksindustrie.html

 Naar homepageReacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.
Opleiding

ArtsenAcademy VerpleegkundeAcademy FysiotherapieAcademy LogopedieAcademy