e-Health zorgt voor minder ziekenhuisbezoek

Waar verzekeraars en banken al jaren technologie omarmen, loopt de gezondheidszorg achter qua consumententechnologie. Toch lijkt daar verandering in te komen. Radar zag op techbeurs CES dat diverse bedrijven bezig zijn om ervoor te zorgen dat mensen minder snel naar een ziekenhuis hoeven.
e-Health zorgt voor minder ziekenhuisbezoek

Digitale gezondheidszorg, ook wel e-health genoemd, heeft in de afgelopen jaren langzaam een belangrijke plek veroverd op de agenda van grote techbedrijven. Vooral smartwatches en andere wearables hebben consumenten bewuster gemaakt van hun eigen gezondheid. Je kunt ermee bijhouden of je op een dag voldoende beweegt of wat je hartslag is.

De volgende generatie 'gezondheidsgadgets' gaat nog een stap verder. Zo kondigde Lenovo de Lenovo Vital aan. Een accessoire voor Motorola Moto Z-telefoons waarmee je veel over je eigen gezondheid te weten kan komen. Door je vinger in de accessoire te stoppen meet je naast je hartslag ook je ademhalingssnelheid, lichaamstemperatuur, zuurstofgehalte in het bloed en je bloeddruk.

Philips richt zich tegenwoordig volledig op de gezondheidszorg. Het presenteerde tijdens CES het product uGrow, dat in eerste instantie alleen in Amerika beschikbaar zal zijn. uGrow is een online dienst waarmee jonge ouders worden begeleid bij het verzorgen van hun baby. Naast tips kunnen consumenten altijd advies inwinnen, zelfs om twee uur 's nachts.

Een ander product waarmee Philips consumenten wil helpen is SmartSleep. Dit product zorgt er volgens Philips voor dat je beter slaapt en beter uitgerust wakker wordt. Sensoren herkennen dat je in je diepe slaap zit en geven je audio-impulsen om je slaap te versterken. Zelfs bij kortere nachten moet het product ervoor zorgen dat je beter uitgerust wakker wordt. Helaas zul je het product wel blijvend moeten gebruiken om van het effect te blijven profiteren.

De Nederlandse startup Care Watch was ook aanwezig op CES en wil ervoor zorgen dat mensen langer op een veilige manier thuis kunnen blijven wonen. Op het horloge van Care Watch zit een alarmknop die bij nood een directe spraakverbinding met een hulpverlener op afstand legt. Ook kan het horloge automatisch alarm slaan als de lichaamstemperatuur of hartslag te laag wordt of als er een vallende beweging wordt gedetecteerd. Care Watch is nog niet beschikbaar, maar zal volgens de producent ervoor moeten zorgen dat senioren veilig thuis kunnen wonen zonder dat hun privacy hierbij in het geding komt.

 

(Volledig artikel op Radar-website)



Naar homepage




Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest