Eerste Kamer stemt in met Wet Verplichte GGZ

De Eerste Kamer heeft op 23 januari 2018 drie wetsvoorstellen aangenomen die aanpassing van gedwongen zorgverlening regelen, waaronder de Wet Verplichte GGZ. De wetten maken onder meer gedwongen behandeling bij iemand thuis mogelijk. De patiënt en zijn directe omgeving krijgen bovendien meer inspraak.
Eerste Kamer stemt in met Wet Verplichte GGZ

Mensen met bijvoorbeeld psychische problemen of dementie wonen vaker dan voorheen zelfstandig. Dat gaat niet altijd goed. Ingrijpen is nodig als mensen zorg mijden en/of zelf niet kunnen aangeven welke hulp ze nodig hebben. Hulpverlening is nu vaak te vrijblijvend, signaleren woningcorporaties. Zij zien dat als een van de belangrijkste belemmeringen in de aanpak van (overlast door) huurders met verward gedrag.

De Wet Verplichte Geestelijke Gezondheidszorg (WVGGZ) gaat over dwangzorg aan mensen met psychische problemen. Deze wet gaat in 2020 in. De Wet Forensische Zorg (WFZ) gaat over een nieuw stelsel voor forensische zorg, waarin de rechter personen met een psychische stoornis of verstandelijke beperking een behandeling kan opleggen. Deze wet gaat in 2019 gelden. De Wet Zorg en Dwang (WZD) is gericht op mensen met dementie en mensen met een verstandelijke beperking, en geldt vanaf 2020.

Aedes deed onlangs onderzoek naar juridische knelpunten rond de aanpak van personen met verward gedrag. Daaruit bleek onder meer dat begeleiding beter geregeld moet zijn, er duidelijkere richtlijnen nodig zijn voor informatie-uitwisseling tussen partijen en dat gemeenten moeten zorgen voor voldoende beschermde woonvormen als zelfstandig wonen echt niet gaat.

De Tweede Kamer uitte op 29 november 2017 al zorgen over de inzet van geestelijke gezondheidszorg, onder meer bij de aanpak van verward gedrag.

 

(Bron: AEDES)



Naar homepage




Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest