Eigen risico en zorgpremie volgend jaar omhoog

Het verplichte eigen risico in de zorg wordt volgend jaar verhoogd naar 400 euro. Dat blijkt volgens Haagse bronnen uit conceptstukken voor Prinsjesdag. Ook de zorgpremie zal flink stijgen.
Eigen risico en zorgpremie volgend jaar omhoog

 

Het demissionaire kabinet van VVD en PvdA werkt aan zijn laatste begroting. Die wordt op de derde dinsdag van september gepresenteerd. Er is afgesproken dat het een beleidsarme begroting wordt, om het nieuwe kabinet niet voor de voeten te lopen.

NOS-verslaggever Lars Geerts zegt dat het logisch is dat is besloten om het eigen risico, nu 385 euro, in elk geval niet te verlagen. "Dat kost klauwen met geld en dat mogen ze in een beleidsarme begroting niet zomaar uitgeven." Dat betekent dat het eigen risico omhoog zal moeten. Dat komt omdat de lonen in de zorg omhoog gaan. Daardoor wordt de zorg duurder en dat geld moet ergens vandaan komen.

De zorgpremie zal ook flink omhoog gaan, is de verwachting. Het ministerie van VWS gaat ervan uit dat er 6 euro bovenop komt. Geerts zegt dat sommige partijen zelfs rekening houden met een stijging van 15 tot 20 euro per maand. Hij wijst erop dat zo'n fikse verhoging niet is uitgesloten, omdat de zorgverzekeraars al een deel van hun reserves hebben ingezet om de premiestijging te dempen "en die reserves zijn niet oneindig".

Overigens zal de zorgtoeslag voor mensen met lage inkomens volgend jaar 65 euro hoger worden. Het kabinet verdubbelt dat bedrag met een koopkrachtmaatregel van nog eens 65 euro. In totaal krijgen mensen met een krappe beurs volgend jaar dus 130 euro compensatie.

 

Bron: NOS.nlNaar homepageReacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.
Opleiding

ArtsenAcademy VerpleegkundeAcademy FysiotherapieAcademy LogopedieAcademy