Erasmus MC eerste UMC met Triple-A rating

Kredietbeoordelaar Fitch heeft het Erasmus MC de 'triple A-status' toegekend. Het Erasmus MC heeft hiermee de hoogste kredietrating gekregen die er is. Fitch geeft aan dat Erasmus MC een stabiele en zeer solide organisatie is. Het Erasmus MC is het eerste UMC in Nederland met een gepubliceerde rating.
Erasmus MC eerste UMC met Triple-A rating

Een triple-A rating is het hoogst mogelijke 'rapportcijfer' dat er bestaat op dit gebied. Anderen met een AAA-rating zijn bijvoorbeeld de Nederlandse Staat en de Waarborgfondsen. Een rating geeft de financiële sterkte weer van een organisatie, waardoor zakenpartners bijvoorbeeld een inzicht krijgen in bijvoorbeeld hoe groot de kans is op wanbetaling als ze met de organisatie in zee gaan. Er bestaan 10 mogelijke ratings van AAA tot D. Bij de laagste rating (D) kan de organisatie niet aan zijn betalingsverplichtingen voldoen.

Een rating agency beoordeelt een periode van enkele jaren voorafgaand aan de toets. Daarbij wordt gekeken naar financiële factoren, maar ook naar ziekteverzuim, toekomstverwachtingen en kwaliteit van bestuur en management. De Rabobank heeft het Erasmus MC bijgestaan tijdens het ratingproces.

Met de triple-A rating kan het Erasmus MC goedkoper financiering aantrekken en is zij minder afhankelijk van de banken. Met de rating kan Erasmus MC namelijk direct geld  aantrekken bij vermogensbeheerders en verzekeraars. Hiermee levert het een bijdrage om de kosten van de gezondheidszorg betaalbaar te houden.

De Raad van Bestuur is blij met de beoordeling. ”Het is voor het Erasmus MC een enerverende periode, met veel veranderingen en financiële uitdagingen. We hebben een heel nieuw ziekenhuis gebouwd dat net is opgeleverd en binnenkort trekken we erin. De rating is voor ons een bevestiging dat we een goed financieel beleid voeren en dat we uitstekend zijn voorbereid op de toekomst”, aldus RvB-lid David Voetelink.

 

(Bron: Zorgkrant)



Naar homepage




Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest