Gevoelige klap voor onderzoek naar alzheimer en parkinson

Pfizer, een van 's werelds grootste medicijnenfabrikanten, stopt met onderzoek naar medicijnen tegen parkinson en alzheimer. Vooral voor het alzheimeronderzoek is dit de zoveelste tegenslag. Dit meldt De Volkskrant in een recent bericht.
Gevoelige klap voor onderzoek naar alzheimer en parkinson

Ruim een jaar geleden flopte het middel solanezumab van Pfizers concurrent Eli Lilly in grootschalige proef met ruim tweeduizend patiënten met dementie. Hetzelfde gebeurde afgelopen november met de pil intepirdine van de kleine medicijnontwikkelaar Axovant. De speurtocht naar medicijnen tegen deze neurodegeneratieve ziekten duurt al zo'n dertig jaar en heeft wereldwijd miljarden gekost.

Pfizer zegt niet waarom het de stekker uit dit onderzoek trekt en de driehonderd betrokken onderzoekers op straat zet. Hoogleraar Marcel Olde Rikkert van het Radboud-umc Alzheimer Centrum in Nijmegen denkt het wel te begrijpen. “Ze vragen zich natuurlijk af wanneer dit onderzoek eens wat gaat opleveren. De ontwikkelingen zijn niet erg hoopvol.”

Volgens Bas Bloem, medisch directeur van het Parkinson Centrum van het Radboud-umc, maakt het besluit van Pfizer duidelijk onder welke enorme druk grote farmaceutische bedrijven staan. “Het traject van tekentafel tot patiënt duurt gewoon te lang.”

Niels Prins, directeur van het Brain Research Centre en neuroloog bij het VUmc Alzheimer Centrum, benadrukt dat andere grote spelers als Roche en Eli Lilly gewoon doorgaan, ook al is de materie weerbarstig. Hij verwacht dat de investeringen in het onderzoek naar alzheimer en parkinson per saldo op peil blijven. “Dat is ook nodig, want het aantal patiënten neemt wereldwijd alleen maar toe.”

Bronbericht Volkskrant

 

Lees ook dit:

“Helemaal geen slecht nieuws dat Pfizer stopt met alzheimer-onderzoek” (NOS.nl)



Naar homepage




Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest