Gezamenlijke oppositie wil alternatief voor hogere zorgpremie

De voltallige toekomstige oppositie in de Tweede Kamer wil voorkomen dat de zorgpremie volgend jaar gemiddeld met tien euro extra omhoog gaat, zo meldt het ANP. De partijen die onderhandelen over een nieuwe coalitie willen volgend jaar het eigen risico op 385 euro houden en afzien van de eerder aangekondigde verhoging naar 400 euro per jaar. Om dat te financieren, zou de premie met ongeveer een tientje per jaar extra moeten stijgen.
Gezamenlijke oppositie wil alternatief voor hogere zorgpremie

Om die stijging te voorkomen willen de oppositiepartijen de bijdrage vanuit de overheid aan de zorgverzekeraars eenmalig met 150 miljoen euro verhogen. Dat bedrag willen de partijen financieren uit het begrotingsoverschot.  GroenLinks dient hiertoe maandag een voorstel in, dat wordt gesteund door alle partijen behalve formatiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.  Om nog iets te veranderen moet snel worden gehandeld, want zorgverzekeraars maken in november de premies voor het volgende jaar bekend.

Zoals het er nu naar uitziet gaat de zorgpremie volgend jaar in totaal met 10 euro omhoog, bovenop de al verwachte stijging. De extra stijging is het gevolg van een wens van de formerende partijen, die vorige week in allerijl een spoedprocedure in gang zetten om te voorkomen dat het eigen risico in 2018 stijgt van 385 euro naar 400 euro.

Als het eigen risico volgend jaar gelijk blijft, zitten zorgverzekeraars met 150 miljoen euro aan niet voorziene extra kosten. De oppositie wil daarom dat de rijksbijdrage aan de verzekeraars voor een jaar omhoog gaat.Naar homepageReacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.
Opleiding

ArtsenAcademy VerpleegkundeAcademy FysiotherapieAcademy LogopedieAcademy