Griepprik helpt niet tegen huidige griepvariant

De griepprik schiet tekort. Uitgerekend de griepvariant die nu duizenden mensen rillend in bed houdt, zit niet in het vaccin. De griepprik had de meest kwetsbare mensen – ouderen en chronisch zieken – moeten beschermen tegen het virus, maar dat blijkt tegen te vallen.
Griepprik helpt niet tegen huidige griepvariant

Ruim 15.000 mensen gingen vorige week met griepklachten naar de huisarts: hoge koorts, rillen, spierpijn. De epidemie is al vijf weken gaande, blijkt uit cijfers van het gezondheidsinstituut Nivel.

Het vaccin bestaat uit een cocktail van drie griepvirussen, maar de variant die nu stevig rondwaart in het land is uitgerekend een vierde variant. ,,We hebben helaas de verkeerde keuze gemaakt”, zegt hoogleraar Ron Fouchier van het Erasmus MC. Op basis van alle data van nationale influenzacentra bepaalt de Wereldgezondheidsorganisatie al in maart tegen welke griepvirussen ze ons de komende winter wil beschermen.

In oktober krijgen de eerste mensen een griepprik. Het lastige is echter dat het griepvirus in dat tussenliggende halfjaar kan veranderen, zoals nu het geval is. De epidemie kan volgens de hoogleraar nog zeven tot negen weken voortduren. De piek is nog niet bereikt.

 

(Bron: De Gelderlander)



Naar homepage




Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest