Heel Nederland nog altijd in greep van griepgolf

De griep lijkt maar niet te wijken. Huisartsenpraktijken draaien overuren, ziekenhuizen kampen met personeelsproblemen, operaties worden uitgesteld. Overal in het land heeft men er last van.
Heel Nederland nog altijd in greep van griepgolf

Ziekenhuizen stellen niet-spoedeisende operaties uit vanwege de griepgolf. De bedden liggen er vol met grieppatiënten, terwijl ook het personeel erdoor is getroffen.

Bij de grieppatiënten gaat het vaak om ouderen die complexe zorg nodig hebben. Er zijn daardoor onvoldoende bedden vrij voor het verzorgen van andere patiënten na hun operatie. Artsen en verpleegkundigen die nog niet zelf door de griep zijn geveld draaien verlengde diensten om de drukte het hoofd te bieden.

In heel Nederland kampen ziekenhuizen met grote problemen rondom acute zorg. "Spoedeisende Hulpafdelingen van de ziekenhuizen stromen over en kondigen tijdelijke sluitingen af. Intensive Care bedden zijn nauwelijks nog beschikbaar", schrijft het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland op de website. Terwijl het aanbod van patiënten alleen maar toeneemt, is er ook minder personeel beschikbaar.

Als maatregel heeft het zorgnetwerk een tijdelijk ‘regiopunt beddencapaciteit’ in het leven geroepen. Met dit overzicht kunnen ziekenhuizen snel bepalen waar patiënten terechtkunnen. Daarnaast kijken ziekenhuizen of het mogelijk is om mensen sneller naar huis te sturen om bedden vrij te maken. De ambulancezorg in Noord-Nederland onderzoekt de mogelijkheden om extra personele capaciteit vrij te maken voor de ziekenhuizen.

De griepepidemie in Nederland duurt al 13 weken, ruim een maand langer dan normaal. Daardoor liggen veel ziekenhuizen al weken overvol met grieppatiënten en ouderen met longontsteking.



Naar homepage




Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest