Hoge werkdruk zorgt voor toename langdurig ziekteverzuim in de zorg

Het ziekteverzuim in de zorg neemt toe door de hoge werkdruk. In 2017 zat bijna zes procent van de zorgprofessionals thuis. Een toename van zestien procent ten opzichte van 2013. Dat blijkt uit een onderzoek van Trouw en cijfers van Vernet Verzuimnetwerk en pensioenfonds PFZW.
Hoge werkdruk zorgt voor toename langdurig ziekteverzuim in de zorg

Het ziekteverzuim in de zorg stijgt sinds de aangekondigde bezuinigingen en hervormingen van het vorige kabinet. De toename is bijna geheel toe te schrijven aan medewerkers die drie maanden tot een jaar thuis zitten. Onder de ziek gemelde medewerkers leidt de hoge werkdruk in veel gevallen tot gezondheidsklachten en uitval.

Het langdurig ziekteverzuim kostte de zorgsector in het afgelopen jaar 567 miljoen euro. De kosten lagen in 2013 aanzienlijk lager, omdat er minder zieken waren voor wie werkgevers salaris moesten betalen en er minder vervangende krachten ingehuurd werden. Opmerkelijk is dat oudere werknemers last hebben van fysieke klachten, terwijl de oorzaak van uitval bij jongeren veroorzaakt wordt door mentale problemen. “Wat opvalt, is dat tegenwoordig het ziekteverzuim in alle leeftijdscategorieën stijgt. Dat was tot vier jaar geleden niet zo”, aldus Marieke Schurink, directeur van Vernet, in Trouw. Zij verwijst als belangrijkste oorzaak naar de bezuinigingen van de afgelopen jaren, waarbij tienduizenden zorgmedewerkers ontslagen werden. Ook de complexere zorg bij oudere patiënten dragen bij aan meer werkstress.

 

(Bron: Zorgvisie)

 

Lees ook dit:

https://www.trouw.nl/home/door-ziekteverzuim-lekt-een-half-miljard-euro-weg-uit-de-zorg~a7dda6b1/

 



Naar homepage




Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest