#IkbenPA

Waar werk je? Ik kreeg de vraag met regelmaat tijdens mijn vakantie in Montenegro. Maar wat vertel ik dan? Ik werk voor een beroepsvereniging van physician assistants (PA). Een beroepsgroep die nog niet bestaat op de Balkan. Hoezo zijn er andere professionals dan de artsen en verpleegkundigen? En waarom zo’n lastige naam? Tja, moet alles dan door de dokter gedaan worden. Kan het niet anders? Dat leverde interessante discussies op.
#IkbenPA

 

 

Dit is niet alleen kenmerkend voor een discussie 2000 km hier vandaan, maar ook in Nederland is er na ruim tien jaar nog relatief weinig bekend over de nieuwe zorgberoepen, zoals de PA en verpleegkundig specialist (VS). Het zorglandschap is vele beroepen rijk en ieder draagt zijn steentje bij aan goede zorg, maar de patiënt ziet soms door de bomen het bos niet meer. Hoe weet je wie wat mag doen? De PA ziet en praat immers als een dokter, hoorde ik laatst een patiënt zeggen. Hoe weet je wat de PA doet en wanneer je echt naar de dokter moet?

Wie mag wat?

In Nederland kennen we een unieke situatie dat de bevoegdheden van risicovolle handelingen in de wet zijn geregeld. Dat is de wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (wet BIG). Daarin staat welke zorgverleners welke handelingen mogen verrichten. En op 1 september as. gaat deze wet wijzigen. De PA en de VS worden toegevoegd aan het rijtje met zorgverleners en mogen ze acht voorbehouden handelingen zelfstandig verrichten. Daar maken PA’s en VS-en samenwerkingsafspraken over met artsen.

Dat is mooi geregeld, maar de uitdaging blijft hoe de ‘gewone burger’ bekend te laten worden met dit relatief nieuwe fenomeen. Daar zijn veel partijen mee bezig geweest. Minister Hugo de Jonge van VWS presenteerde afgelopen maandag tijdens een congres de nieuwe website over de nieuwe beroepen en een voorlichtingsvideo die de instellingen kunnen gebruiken. Op de nieuwe website wiemagwat.nl is antwoord te vinden op vragen over voorbehouden handelingen. Want hoe zit het ook alweer met de regels? Wie mag wat? Voor wie gelden deze regels? En wat als iemand de regels overtreedt?

De mens achter de PA

Maar zijn we er dan? Al deze initiatieven dragen bij aan de naamsbekendheid, maar uiteindelijk zegt een gezicht meer dan duizend websites. Ik denk dat iedereen een PA in zijn omgeving kent zonder dat te weten. Ze vertellen bevlogen over hun vak en geven het vertrouwen die de burger nodig heeft om een behandelrelatie aan te gaan. Deze mensen doen dagelijks belangrijk werk en hebben een gezicht. Dat gezicht is helaas nog te vaak onzichtbaar.

Al nadenkend over de voorlichtingscampagne rondom de wetswijziging, zag ik een tweet van Medisch Contact voorbijkomen. #ikvaccineer is trending topic geworden! Via de hashtag laten artsen zich uit over het feit dat zij hun eigen kinderen vaccineren, om de negatieve vaccinatietrend te doorbreken. Dat gaf de discussie over vaccinatie een persoonlijke tint en een gezicht. En we kennen allemaal nog het overweldigende succes van #metoo.

Daarom stel ik voor om dit voorbeeld te volgen. Ik vraag alle PA’s om het beroep een gezicht te geven door in september #ikbenPA te gebruiken bij alle uitingen via social media. Vertel er zelfs bij wat je doet en waar je werkt. Laten we het ook op deze manier proberen.

 

Milena Babovic



Naar homepage




Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest