IVM wil onderzoek naar verschillen in voorschrijven medische recepten

Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) wil onderzoek naar de verschillen in het voorschrijven van medische recepten. Het zijn met name regionale verschillen die vragen oproepen bij de organisatie, aldus een woordvoerder op basis van de eigen Monitor Voorschrijfgedrag Huisartsen 2017. Dit schrijft de website van het tv-programma Radar.
IVM wil onderzoek naar verschillen in voorschrijven medische recepten

Zo zijn er per provincie fikse verschillen in het voorschrijven van middelen voor urine-incontinentie. 'In Limburg en Drenthe zijn dit er anderhalf tot twee keer zo veel per duizend inwoners als in Friesland.' De verschillen kunnen allerlei oorzaken hebben, die te maken hebben met de opvattingen en methoden van bepaalde organisaties en verzekeringen die in het gebied actief zijn.

Huisartsen en medisch specialisten laten patiënten verder vaak met de dure middelen beginnen, blijkt uit de monitor, terwijl die geen meerwaarde hebben. Op andere fronten worden voorschriften wel goed nageleefd, zegt het IVM. 'In een aantal gevallen zelfs beter dan in vorige jaren. Zo schreven artsen in 2016 minder recepten uit voor antibiotica.'

 

Download hier de Monitor Voorschrijfgedrag Huisartsen 2017



Naar homepage




Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest