Kabinet trekt miljoenen extra uit voor palliatieve zorg

Het kabinet stelt vanaf dit jaar 4 miljoen extra beschikbaar voor palliatieve terminale zorg. Dit is nodig, omdat verschillende hospices de afgelopen jaren in de financiële problemen kwamen door de toenemende vraag naar palliatieve zorg.
Kabinet trekt miljoenen extra uit voor palliatieve zorg

De extra miljoenen worden beschikbaar gesteld via de subsidieregeling voor palliatieve terminale zorg. De subsidie wordt gebruikt voor het inzetten van vrijwilligers bij de palliatieve zorg thuis, in hospices en in verpleeghuizen. Voor de meeste hospices betekent de subsidie een belangrijke inkomstenbron, naast eigen bijdragen van cliënten en giften van derden. De verhoging van het budget wordt gefinancierd vanuit de extra impuls voor palliatieve zorg die in het regeerakkoord is opgenomen. Hospices en de andere organisaties die vrijwilligers inzetten voor palliatieve zorg kunnen nog dit jaar van de extra subsidie gebruik maken.

De ophoging is nodig, omdat het gebruik van de subsidieregeling sinds 2013 fors is toegenomen. De tarieven per cliënt daalden daardoor aanzienlijk. Diverse hospices kwamen daardoor in financiële problemen. Een eerdere ophoging met 2 miljoen euro bij het verlengen van de regeling per 1 januari 2017 bleek onvoldoende om de gestage daling sinds 2013 te compenseren.

Sinds 2017 wordt het budget al jaarlijks opgehoogd met 3% om de verwachte stijging van het aantal sterfgevallen (1,5% per jaar tot 2040) en meer inzet van vrijwilligers (1,5% per jaar) te compenseren. De verwachting is dat deze eenmalige extra structurele ophoging voor de komende jaren genoeg is zodat de hospices hun belangrijke zorg kunnen blijven leveren.

 

(Bron: MedicalFacts)



Naar homepage




Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest