Kabinetsformatie gaat door, ondanks irritaties door lek over medisch-ethische thema's

Premier Rutte is van mening dat de onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie geen blijvende schade hebben opgelopen door het uitlekken van een conceptakkoord over medisch-ethische thema's. 'Zoiets is nooit leuk, maar er worden geen onderlinge verwijten gemaakt. De verhoudingen zijn goed.’. Dit meldde De Volkskrant eerder deze week.
Kabinetsformatie gaat door, ondanks irritaties door lek over medisch-ethische thema's

Het AD had een bericht gepubliceerd waarin stond dat er een deal is over omstreden onderwerpen als euthanasie en embryo-onderzoek. De krant citeerde passages waaruit zou blijken dat ChristenUnie-leider Segers meerdere principiële bezwaren heeft laten varen. Zo zou stervensbegeleiding bij voltooid leven een vrije kwestie blijven, al gaat het kabinet eerst nog een onderzoek doen naar de huidige euthanasiewetgeving en een ChristenUnie-voorstel voor 'waardig leven'.

Ook zou de embryowet worden verruimd om artsen meer armslag te geven bij de selectie van embryo's in de strijd tegen ernstige erfelijke ziekten. Ook daar was Segers tijdens de campagne nog tegen. 'Dit weegt voor ons heel zwaar', zei de ChristenUnie-leider toen.

Niemand ontkent het bestaan van de uitgelekte tekst, maar er zou nog geen overeenstemming over de passages zijn bereikt. 'Er is geen deal,' zei Segers vanmiddag stellig. 'Er is geen akkoord.'

Bij D66 is er minder ophef over de uitgelekte compromistekst. Voltooid leven blijft in beginsel een vrije kwestie en de uitbreiding van de embryowet is een belangrijke wens van D66. Of dit een overwinning is voor D66? Pechtold: 'Ik hoor het u zeggen. Maar ik ga niet zeggen dat ik tevreden ben, want dan komt er ook weer een tegenreactie.'

Het is opmerkelijk dat de concepttekst is uitgelekt. Het document zou slechts in zeer beperkte kring zijn verspreid.

Volledig berichtNaar homepageReacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.
Opleiding

ArtsenAcademy VerpleegkundeAcademy FysiotherapieAcademy LogopedieAcademy