Kinderartsen slaan groot alarm om knoopcelbatterijen

Het inslikken van kleine batterijen kan heftige en soms dodelijke gevolgen hebben. Sinds 2008 zijn al minstens zestien kinderen in Nederland die zogenoemde knoopcelbatterijen hadden ingeslikt ernstig gehandicapt geraakt; twee van hen zijn overleden. Dit meldden diverse landelijke media, waaronder het AD.
Kinderartsen slaan groot alarm om knoopcelbatterijen

Kinderartsen slaan alarm over de heftige, soms dodelijke gevolgen die het inslikken van een kleine batterij kan hebben. Alleen al vorige week belandden drie kinderen met ernstige verwondingen in het Erasmus MC.

Het gaat om de ronde en platte knoopcelbatterijen, die vaak in afstandsbedieningen, fietslampjes en speelgoed zitten. Deze batterijen lekken een bijtend zuur dat al binnen een uur een gat in de slokdarm kan branden.

Sinds 2008 zijn hierdoor ten minste zestien kinderen in Nederland ernstig gehandicapt geraakt. Twee van hen zijn overleden. Het aantal slachtoffers ligt vermoedelijk veel hoger, zegt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK).

Kinderarts Lissy de Ridder van het Erasmus MC had vorige week maar liefst drie kinderen op de operatietafel. “Ouders, laat niks slingeren. Nieuwe, volle batterijen zijn het gevaarlijkst”, waarschuwt zij. “Het zuur van de batterij vreet zich binnen een mum van tijd door de slokdarm en kan zo in de halsslagader, luchtpijp of in de aorta terechtkomen.”

Vorig jaar overleed één dreumes in het Erasmus MC aan de gevolgen, een ander raakte halfzijdig verlamd en een derde hield er een dwarslaesie aan over. Om de maand meldt zich in het Rotterdamse ziekenhuis een nieuw geval en nu zelfs drie in één week.

 

Bronbericht Algemeen Dagblad



Naar homepage




Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest