Landelijk onderzoek naar verbetering netwerkzorg

ParkinsonNet gaat in samenwerking met het Ministerie van VWS en ZonMw onderzoek doen naar het succes van netwerkzorg in Nederland. Het onderzoek moet leiden tot een leidraad voor initiatiefnemers die netwerkzorg voor specifieke aandoeningen willen ontwikkelen. De leidraad is daarnaast bedoeld voor bestaande netwerken die de kwaliteit willen verhogen en zal medio 2019 beschikbaar zijn.
Landelijk onderzoek naar verbetering netwerkzorg

 

Door een toename van specialisatie in de zorg, het aantal chronisch zieken en het aantal chronische ziekten per persoon, zullen complexe zorgprocessen rondom een individuele patiënt een vlucht nemen. In veel gevallen levert niet één organisatie de benodigde zorg, maar zijn meerdere organisaties betrokken. Een goed samenwerkend netwerk van deze organisaties is van belang om de zorg voor de patiënt te verbeteren. ParkinsonNet wordt nationaal en internationaal gezien als een belangrijk voorbeeld van netwerkbenadering van zorg. De aanpak heeft bewezen dat de kwaliteit van zorg en de ervaring van de patiënt verbeteren, terwijl de kosten van zorg verminderen.

Om de successen van netwerkzorgbenaderingen te verbreden, gaat ParkinsonNet in samenwerking met VWS en ZonMw onderzoek doen naar netwerkzorgbenaderingen in Nederland. In dit project ‘Netwerkzorg – een wereld te winnen’ worden bestaande netwerkverbanden betrokken met als doel van elkaar te leren en beter te worden. Daarbij is ook aandacht voor het samenwerken tussen deze specialistische netwerken en generalistische zorgverleners zoals de huisarts.

Vertegenwoordigers van zorgnetwerken worden geïnterviewd en bij elkaar gebracht in werkconferenties. Daarnaast bestaat het onderzoek uit een literatuurstudie naar netwerkzorg in binnen- en buitenland. Doel van het onderzoek is om in 2019 een leidraad te publiceren waarmee initiatiefnemers een zorgnetwerk kunnen opzetten, of waarmee bestaande netwerken hun kwaliteit kunnen verhogen.

[Illustratie Depositphoto]

 

Best practices

Mark Tiemessen is projectleider van het onderzoek: “Netwerkzorgbenaderingen hebben bewezen dat specialisatie in een aandoening de kwaliteit van zorg en de ervaring daarvan van de patiënt verbetert, terwijl de kosten verminderen. Een dergelijke benadering past uitstekend bij een situatie waarbij de beste zorgverleners voor een individuele patiënt werkzaam kunnen zijn bij verschillende zorgorganisaties. Er zijn zeker best practices in Nederland, maar dé best practice is er nog niet.”



Naar homepage



Relevante categorieën:



Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest