Leefstijlverandering kan gewichtstoename bij zwangeren beperken

Verandering van leefstijl kan zorgen voor minder gewichtstoename tijdens de zwangerschap bij vrouwen met overgewicht of obesitas. Dit blijkt uit onderzoek van bewegingswetenschapper Judith Jelsma van het VUmc naar de invloed van leefstijlinterventies die ontwikkeld zijn om zwangerschapsdiabetes te voorkomen bij Europese vrouwen met overgewicht of obesitas.
Leefstijlverandering kan gewichtstoename bij zwangeren beperken

 

"De leefstijlinterventies zorgden helaas niet voor een lager risico op zwangerschapsdiabetes. Het is belangrijk dat dit verder onderzocht wordt. De helft van de vrouwen met zwangerschapsdiabetes ontwikkelt namelijk binnen 5 tot 10 jaar na de zwangerschap type 2 diabetes. Daarnaast heeft hun kind ook een verhoogd risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes en overgewicht", aldus Jelsma. 

De 'vitamine D en (And) Leefstijl Interventie' (DALI) leefstijlstudie werd uitgevoerd in negen Europese landen. Vrouwen die deelnamen aan het onderzoek hadden vijf motiverende gesprekken met een leefstijlcoach gericht op het veranderen van alleen beweging of voeding, of zowel voeding als beweging. "Tijdens de gesprekken besprak de leefstijlcoach hun eet- en bewegingsgewoontes en kregen de deelnemers informatie over zwangerschapsdiabetes en gewichtscontrole. Daarnaast ontvingen de vrouwen materialen om hen te ondersteunen bij het maken van leefstijlveranderingen, zoals een stappenteller, een elastische band om oefeningen mee te doen en een voedingsdagboek", licht Jelsma toe. Op drie verschillende momenten tijdens de zwangerschap werd het gewicht en de glucose- en insulinegevoeligheid van de moeder gemeten.

Jelsma raadt aan om bij toekomstig onderzoek de leefstijlinterventies door te laten lopen in de periode na de zwangerschap en om deze interventies aan te bieden aan alle vrouwen met overgewicht. "Daarnaast is het aan te bevelen om voldoende training en begeleiding te bieden aan de leefstijlcoaches als men de interventies uit de DALI-studie wil opnemen in de standaard zorg. Op deze manier blijft de kwaliteit van motiverende gespreksvoering op niveau", aldus Jelsma.

Het proefschrift kunt u HIER downloaden.

[Foto: Depositphoto]



Naar homepage



Relevante categorieën:



Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest