BLOG: Leidinggeven doet ertoe!

Een recent rapport van KPMG, gemaakt in opdracht van de Tweede Kamer, bevat een even opvallende als nuchtere conclusie: sterk leiderschap vormt de basis voor kwaliteit van zorg in verpleeghuizen. Nadat de afgelopen jaren in de zorg breed is ingezet op zelfsturende professionals en leidinggeven min of meer overbodig werd verklaard, mag dit een verrassing heten. Of toch niet?
BLOG: Leidinggeven doet ertoe!

In het onderzoek is te lezen dat bestuurders, managers en teamleiders die handelen naar een heldere visie, gebaseerd op persoonsgerichte, warme en veilige zorg, daarmee rechtstreeks bijdragen aan de kwaliteit van die zorg. In die visie moet het vervolgens gaan over lef, langetermijngerichtheid, oog voor slimme technologie, persoonlijk leiderschap en het nemen van verantwoordelijkheid.

(Goed) leidinggeven, het doet er kennelijk toe..!
Alleen: voor goed leiderschap heb je leidinggevenden of  leidinggevende ‘rollen’ nodig. En die zijn er in de zorg niet zo gek veel meer. Het onderzoek van KPMG pleit zelfs voor leiderschap in alle ‘lagen’ van de organisatie. Maar ook hier: die lagen zijn er niet zo veel meer. 

Tijd voor een nuchter besluit. Laten we, in plaats van iedere zorgprofessional of ieder zorgteam ‘zijn eigen management’ op te dragen, deze rol (weer) groepsgewijs en gelegitimeerd beleggen. Dan gaat het over verantwoordelijkheden benoemen en toedelen. Afspreken wie, in eerste of laatste instantie, zorgt dat er middelen zijn, begeleiding is, overzicht bestaat en aangesproken wordt.
Een investering die loont en niet eens zo gek veel hoeft te kosten, zo bleek vorig jaar al (Berenschot, 2016).

Goede maar vooral ook voldóende leidinggevenden zorgen ervoor dat zorgprofessionals (kunnen) doen waartoe ze zijn opgeleid en gemotiveerd. In het huidige complexe zorgproces, waarbij dagelijks gelaveerd wordt tussen overbelaste medewerkers, noodzakelijke vakkennis, krappe budgetten, (veranderende) regels en verantwoordelijkheden én de noden van de cliënt, geen overbodige luxe!


Annelies Kienhuis

 

U kunt hier het onderzoek downloaden
 

Over de auteur van deze blog:

I&PM Management is het bedrijf van Annelies Kienhuis, waarmee zij - steunend op een agogische en bedrijfskundige achtergrond - al meer dan vijftien jaar actief is in uiteenlopende opdrachten binnen zorg, welzijn en onderwijs. Vanuit de wens om ‘te organiseren voor mensen’ heeft zij sinds eind jaren negentig van de vorige eeuw, vanuit dit bedrijf in veel verschillende organisaties gevarieerde leidinggevende rollen vervuld. Een gemene deler in de meer dan dertig opdrachten is het verbeteren van (samenwerkings)processen. Met behulp van kerncompetenties als snel analyseren en overzicht maken en in overleg met anderen planmatig aanpakken, heeft ze vele malen afdelingen en organisaties op orde en tot rust gebracht.Naar homepageReacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.
Opleiding

ArtsenAcademy VerpleegkundeAcademy FysiotherapieAcademy LogopedieAcademy