Mariëtte de Rooij wint proefschriftprijs fysiotherapie

Dr. Mariëtte de Rooij ontving de WCF Proefschriftprijs tijdens de jaarlijkse Wetenschapsdag van het KNGF en het Wetenschappelijk College Fysiotherapie (WCF). Het onderwerp van haar proefschrift: de effectiviteit van fysiotherapie bij mensen met knieartrose en comorbiditeit.
Mariëtte de Rooij wint proefschriftprijs fysiotherapie

 

De 11e Wetenschapsdag werd, net als vorig jaar, geopend door KNGF voorzitter Guusje ter Horst.  De voorzitter van het WCF,  Lex Bouter, verzorgde de introductie van het dagprogramma. Met meer dan 140 aanwezige fysiotherapiewetenschappers, van hoogleraren tot junior-onderzoekers, is deze editie de best bezochte Wetenschapsdag. Daarnaast zijn er voor het eerste vertegenwoordigers van partijen buiten de fysiotherapie, namelijk partijen die input hebben geleverd op de gepresenteerde concept onderzoeks-agenda.

In haar openingsspeech benadrukte KNGF-voorzitter Guusje ter Horst het belang van de fysiotherapieonderzoekers voor de beroepsgroep aan de hand van een actualiteit. Dankzij de wetenschap komt fysiotherapie weer deels terug in het basispakket. Dit geldt sinds 2017 voor claudicatio intermittens en zal vanaf 2018 ook gelden voor fysiotherapie bij knie- en heupartrose. De Minister heeft opdracht gegeven om ook voor andere aandoeningen uit te laten zoeken of er voldoende evidentie voor fysiotherapie is om deze aandoeningen toe te voegen aan het basispakket. Ter Horst: “Dit benadrukt dus het belang van een strategische prioritering van kennishiaten in de fysiotherapie voor ons als beroepsgroep, maar nog meer voor onze patiënten.”

Voorzitter WCF Lex Bouter: “In de afgelopen decennia was er een explosieve groei aan wetenschappelijk onderzoek binnen de fysiotherapie. Hieruit blijkt dat fysiotherapie voor een groot aantal aandoeningen een effectieve interventie is.  Het is essentieel om het fysiotherapeutisch handelen verder te onderbouwen, om de inhoudelijke kwaliteit van de patiëntenzorg te verbeteren en de positie van de fysiotherapeut als behandelaar in de multidisciplinaire keten te versterken. Nieuw wetenschappelijk onderzoek moet zich richten op het beantwoorden van de meest belangrijke onderzoeksvragen binnen het(multidisciplinaire) werkveld van de fysiotherapie. Dit sluit ook aan op de maatschappelijke en politieke vraag om de gezondheidszorg nader te onderbouwen en te optimaliseren. Daarom heeft het WCF de taak gekregen om de meest belangrijke onderzoeksvragen te identificeren en op basis hiervan een onderzoeksagenda te formuleren waarop nieuw wetenschappelijk onderzoek wordt gericht.”

Op deze Wetenschapsdag presenteren enkele lectoren en hoogleraren hun onderzoekslijn en wordt er zowel parallel als plenair gediscussieerd over de toekomst van de fysiotherapiewetenschap en de onderzoeks-en kennisagenda fysiotherapie. Genomineerden voor de WCF Proefschriftprijs presenteerden kort hun proefschrift, waarna Mariëtte de Rooij als winnaar bekend werd gemaakt.

Fysiotherapie (oefentherapie) met specifieke aanpassingen is zeer effectief en veilig gebleken bij patiënten met knieartrose en (ernstige) comorbiditeiten zoals hartfalen, COPD en diabetes mellitus type 2.

Fysiotherapeut Mariëtte de Rooij toonde dit aan in een grote RCT-studie, nadat zij eerst specifieke behandelprotocollen voor verschillende comorditeiten ontwikkelde en in pilotvorm uittestte. Dit is een zeer vernieuwende uitkomst, omdat patiënten met comorbiditeit altijd uitgesloten werden van wetenschappelijk onderzoek. Bovendien is er in de dagelijkse praktijk vaak onvoldoende inzicht hoe met deze patiënten om te gaan terwijl comorbiditeit in de meerderheid van de patiënten met knieartrose voorkomt.

Mariëtte de Rooij verdedigde haar proefschrift over dit onderzoek ‘Comorbidity in knee osteoarthritis. Development and evaluation of tailored exercise therapy’ nog geen maand geleden op  16 februari.

Dit promotieonderzoek was onderdeel van het DO-IT onderzoeksprogramma, in opdracht van en gefinancierd door het KNGF. Mariëtte de Rooij voert inmiddels een vervolgonderzoek uit, gefinancierd door het WCF van het KNGF. In dit vervolgonderzoek wordt gekeken of deze specifieke behandelprotocollen ook effectief en veilig kunnen worden toegepast in de eerstelijn.

 



Naar homepage



Relevante categorieën:



Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest