Nieuw patiëntenplatform in de strijd tegen darmkanker

Het nieuwe platform ‘Samen tegen darmkanker’ wil met meer data de behandeling van darmkanker verbeteren. ‘Laat kennis niet verloren gaan’ is voor dit platform het ultieme doel.
Nieuw patiëntenplatform in de strijd tegen darmkanker

Het platform roept via de gelijknamige website alle patiënten met darmkanker op om met medisch specialisten en onderzoekers samen te werken tegen deze veelvoorkomende ziekte. Toekomstige patiënten met darmkanker kunnen beter behandeld worden als patiënten die nu darmkanker hebben hun gegevens delen.

Het nieuwe platform is een initiatief van het Prospectief Landelijk CRC cohort (PLCRC), ondersteund door IKNL en de Dutch ColoRectal Audit (DCRA), die wordt ondersteund door DICA. Met het platform willen de initiatiefnemers activiteiten rond onderzoek en gegevensverzameling op elkaar afstemmen. Zo ontstaat tijdswinst, samenhang en efficiëntie. Hierdoor kunnen patiënten effectiever behandeld worden.

Per dag krijgen bijna veertig Nederlanders de diagnose dikke darmkanker, zo’n 14.000 patiënten per jaar.  Daarmee is dikke darmkanker, na huid- en borstkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Het is nodig om de data van alle patiënten met darmkanker te verzamelen en aan onderzoekers beschikbaar te stellen, zodat medisch specialisten de behandeling van toekomstige patiënten steeds meer kunnen afstemmen op het individu. Medisch specialisten en onderzoekers kunnen met behulp van klinische gegevens en weefsel, bloed en gerapporteerde uitkomsten in kaart worden gebracht.

 

(Bron: o.a. Zorgvisie)Naar homepageReacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.
Opleiding

ArtsenAcademy VerpleegkundeAcademy FysiotherapieAcademy LogopedieAcademy