NVDA: Koppeling patiëntendossiers zorgt voor grote problemen

Het koppelen van belangrijke medische informatie uit patiëntendossiers in verschillende Huisartsen Informatie Systemen (HIS) is problematisch. Dit blijkt uit een in april gehouden ledenenquête van de NVDA, de beroepsvereniging van doktersassistenten. Bijna driekwart van de 777 respondenten geeft aan dat er veel handmatige handelingen, extra controles en correcties nodig zijn.
NVDA: Koppeling patiëntendossiers zorgt voor grote problemen

 

De doktersassistent ziet de werkdruk toenemen en is bang dat er fouten optreden. De patiënt is uiteindelijk de dupe, want dit kan een risico betekenen voor de patiëntveiligheid. NVDA-voorzitter Kees Gillis: “Een allergie voor antibiotica of een specialistenbrief over een longcarcinoom. Je moet er niet aan denken dat deze informatie verloren zou gaan of op een verkeerde plek terecht komt omdat technisch gezien de systemen niet op elkaar aansluiten. Dat kan niet.”

In meer dan de helft van de gevallen veroorzaakt het uploaden van dossierbestanden naar het HIS problemen. Vaak kan het ZIP-bestand niet worden gekoppeld en komt informatie zoals specialistenbrieven, labwaarden en medicatie niet onder de juiste episode in het HIS terecht. Gillis: “Doktersassistenten moeten allerlei creatieve oplossingen en aanpassingen bedenken om de informatie te koppelen. Dat kost te veel tijd en geld.”

In de huisartsenzorg wordt gebruik gemaakt van meerdere Huisartsen Informatie Systemen. Het liefst zouden doktersassistenten voor de hele branche een systeem zien. Gillis: “initiatieven om alle HIS-en compatibel te maken, duren te lang. Zo werden de problemen van het koppelen al meerdere malen gesignaleerd en de problemen zijn bekend. Dit heeft geleid tot verbeteringen, maar die zijn onvoldoende."

[Illustratie; Depositphoto]Naar homepageRelevante categorieën:

HIS |

Reacties op dit artikel:


Erik-Jan Bos
14 mei 2017 - 15:39


Wij zien hetzelfde in de ketenzorg, waar het HIS en bijvoorbeeld het FIS (Fysiotherapeuten Informatie Systeem) volstrekt incompatibel zijn. Volgens mij ligt de oplossing niet in "Het liefst zouden doktersassistenten voor de hele branche een systeem zien", want dat zou een monopolie betekenen. De oplossing ligt naar mijn mening wél in het ontwikkelen en bijhouden van open standaarden in de zorg, plus een prikkel voor de HIS- en FIS-bouwers om die open standaarden te ondersteunen (want ik vrees dat zonder die prikkel een ieder streeft naar een zo groot mogelijk deel van de markt veroveren met een gesloten systeem).

Peter Koole
14 mei 2017 - 12:38


Dit klinkt heel bekend in de oren. Ik heb als techneut het koppelen van de dossiers op me genomen omdat het gewoon te vaak fout gaat en er veel tijd en energie in gaat zitten om een dossier uit een ander HIS te koppelen. HIS A leest weer geen episodes in van bestanden uit HIS B en HIS B levert weer geen goed correspondentiebestand waardoor HIS C en D dit weer niet kunnen inlezen. Ik ben blij als er een PDF bestand bijgeleverd wordt zodat we in ieder geval nog iets leesbaars hebben. Grote incompatibiliteit tussen een woud van HIS-sen die het allemaal koppig op hun eigen manier (blijven) doen. Kost al het personeel veel tijd en levert frustratie op bij de patient wanneer (bijv.) de voorgeschiedenis en medicatie niet meegekomen is.

Lex van der Heijden
14 mei 2017 - 09:17


Dit verbaast mij niets ...
Ik zou graag dit willen oppakken met mijn 30+ jaar ICT kennis en ervaring en mijn 20+ jaar zeldzame ziekten kennis en ervaring. Ik ben PMP en Prince2 certified Project Manager (onder meer 16 jaar IBM Global Services en oprichter en voorzitter wereldwijde CMTC-OVM organisatie (www.cmtc.nl).
Hoe vaak wordt er niet OVER de patiënt gesproken en niet MET de patiënt ...


Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.
Opleiding

ArtsenAcademy VerpleegkundeAcademy FysiotherapieAcademy LogopedieAcademy