Onderzoekers IQ Healthcare maken 'Beter laten'-lijst

V&VN voerde in maart 2017 een peiling uit, waar een duidelijke top 5 van overbodige behandelingen uit naar voren komt. Onderzoekers van IQ Healthcare combineren hun inventarisatie met deze peiling, wat tot een 'Beter laten'-lijst moet leiden.
Onderzoekers IQ Healthcare  maken 'Beter laten'-lijst

 

V&VN voerde in maart 2017 een peiling uit via haar ledenpanel. Zo’n 600 verpleegkundigen en verzorgenden uit diverse sectoren reageerden op deze peiling. Hier komt een duidelijke top 5 naar voren van overbodige handelingen. 65% van deze handelingen komt dagelijks terug.

  • Onnodig vaak controleren van vitale functies (temperatuur, bloeddruk, pols).
  • Dagelijks zwachtelen en het aantrekken van steunkousen.
  • Volgens protocol vervangen en onderhouden van katheters, infusen en stoma’s.
  • Dagelijks volledig wassen van mensen en het standaard gebruik van water en zeep.
  • Het overnemen van handelingen die de patiënt – eventueel na instructie – zelf kan verrichten.

Onderzoekers van IQ Healthcare van het Radboudumc inventariseren op dit moment de bestaande richtlijnen voor verpleegkundigen op overbodige handelingen. Zij zullen hun uitkomsten combineren met de resultaten van de peiling door V&VN. Dit moet leiden tot een 'Beter Laten'-lijst voor zorginstellingen en verpleegkundigen. Verminderen van overbodige handelingen levert tijd en kwaliteit op. Ook hopen de onderzoekers inzicht te geven in mogelijke kostenbesparing. Het Beter Laten project wordt gefinancierd door ZonMw. De ontwikkeling van de Beter Laten lijst is onderdeel van het ZonMw programma Kwaliteit van Zorg: Ontwikkeling Kwaliteitstandaarden. In dit programma wordt in samenwerking met V&VN kwaliteitsstandaarden op het gebied van verpleging en verzorging ontwikkeld en herzien.

[Illustratie: Depositphoto]

 

 Naar homepageRelevante categorieën:


Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.
Opleiding

ArtsenAcademy VerpleegkundeAcademy FysiotherapieAcademy LogopedieAcademy