Opnieuw recordaantal fusies en overnames in de zorg

Het aantal internationale overnames in de Nederlandse gezondheidszorg blijft in hoog tempo toenemen. Ten opzichte van een jaar geleden is dat aantal verdrievoudigd en in vergelijking met 2015 is het meer dan verdubbeld. Dit melden diverse bronnen, waaronder het FD en Executive Finance.
Opnieuw recordaantal fusies en overnames in de zorg

De stijging komt vooral voort uit de toename van de aantallen transacties in de dienstverlening en de toelevering, een andere belangrijke trend is dat internationale partijen azen op de Nederlandse gezondheidszorg. Dat blijkt uit de jaarlijkse marktanalyse van Boer & Croon Corporate Finance, dat al sinds 2008 elk jaar de fusie- en overnametransacties in de zorgsector in Nederland onder de loep neemt. In lijn met de trend van de afgelopen jaren is ook in 2017 het totaal aantal transacties in de zorg weer toegenomen, van 81 in 2016 naar 90 in het afgelopen jaar. Dat is een recordaantal sinds 2008 en daar was een totaalbedrag van circa 2,2 miljard euro mee gemoeid.

Opvallend is dat de toename vooral plaatsvond in de dienstverlening en de toelevering. Het aantal fusies en overnames in de dienstverlening is hier explosief gegroeid, van 9 in 2016 naar 31 in 2017. Het gaat met name om transacties van software-aanbieders, diagnostiek en laboratoriumdiensten. Zo nam Unilabs uit Zwitserland het bedrijf Medlon over, een dienstverlener van medische diagnostiek. Parcom nam Viroclinics over, een diagnostiek en clinical trial dienstverlener. En Philips nam Vitalhealth software en Forcare software over.

Het aantal transacties in de kern van de zorg is gehalveerd. Overnames in de farmaceutische industrie en de biotechnologie vallen buiten de scope van het onderzoek. In het eerste jaar lag het aantal transacties op 23, in 2016 was dat 81. Verwacht wordt dat de hoge transactie-activiteit zal aanhouden in 2018.Naar homepageReacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.
Opleiding

ArtsenAcademy VerpleegkundeAcademy FysiotherapieAcademy LogopedieAcademy