Slotervaart en IJsselmeerziekenhuizen richting de afgrond

Het Medisch Centrum Slotervaart in Amsterdam en MC IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad vragen 23 oktober 2018 uitstel van betaling aan. Omdat ook de verzekeraars geen vertrouwen meer hebben in de bedrijfsvoering, ligt een faillissement voor de hand. En dat is geen goed nieuws voor de wijken rondom de ziekenhuizen.


De ziekenhuizen kampen al langere tijden met interne strubbelingen en grote financiële problemen.
De directie stelt dat bij beide ziekenhuizen de financiële moeilijkheden gekomen door met name hoge inhuurkosten van personeel in een situatie van grote arbeidskrapte.  

De zorgverzekeraars hebben geen vertrouwen in reddingsplannen waarbij fors wordt bezuinigd. 'Ook het voorstel om MC Slotervaart via een gecontroleerde afbouw binnen een half jaar geheel te sluiten, kreeg geen goedkeuring,' stelt  de raad van bestuur.

De patiëntenzorg blijft gegarandeerd, zegt een woordvoerder: "Dit is een wettelijke taak van de zorgverzekeraars. De patiënten die momenteel in beide ziekenhuizen worden behandeld, kunnen blijven rekenen op adequate zorg." 

In 2013 werd het Slotervaart- ziekenhuis overgenomen door de zorgondernemers De Boer en Loek Winter, die in 2009 nog de IJsselmeerziekenhuis van de ondergang redden. Door verlieslijdende zorgtaken af te stoten en zich te specialiseren in winstgevende operaties en andere medische handelingen, hoopten ze het Slotervaart te kunnen laten voortbestaan. Maar de afgelopen periode stapelden de problemen zich op. Het ziekenhuis kampte deze zomer met achterstallig onderhoud, defecte apparatuur en problemen met de luchtbeheersing.

Een Slotervaartziekenhuis was en is hard nodig om de concurrentieverhoudingen in een stad met tegen de miljoen inwoners een beetje gezond te houden. Na na de recente fusie tussen het AMC en het VUMC en de fusie naar het OLVG valt er voor de patiënt steeds minder te kiezen. 

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis meldt op haar website:

"In juli heeft Zilveren Kruis besloten om een grote vordering tijdelijk niet op te eisen zodat we met elkaar toekomstscenario’s konden bespreken. Begin oktober heeft het ziekenhuis Zilveren Kruis gevraagd om extra geld te lenen. Hierdoor werden wij verrast. De financiële situatie bleek slechter dan verwacht. Zilveren Kruis heeft daarom besloten geen extra geld te lenen aan het ziekenhuis.

We begrijpen dat onze keuze een grote impact heeft op de instelling, de werknemers en onze verzekerden. Wij zijn echter zeer terughoudend bij het financieren van zorginstellingen. We hebben gezamenlijk een grote verantwoordelijkheid naar al onze verzekerden en toezichthouders om zorgvuldig met premiegeld om te gaan. Gebruik van premiegelden om financiële verliezen van een zorgaanbieder te compenseren past hier niet bij. Natuurlijk denken wij met de bewindvoerders mee over oplossingen voor beide ziekenhuizen. "

 


Gebaseerd op: Parool berichtgeving
 
 



Naar homepage




Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest