Staan onze medische gegevens straks keurig ‘in the cloud’?

Als het aan Google ligt wel, want het concern is druk bezig met het ontwikkelen van applicaties om medische informatie te bundelen, zo meldt o.a. ICT & Health.
Staan onze medische gegevens straks keurig ‘in the cloud’?

Google is al één van de grootste technologieconcerns wereldwijd, dankzij de zoekmachine-activiteiten hebben zij toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Nu gezondheid en welzijn steeds meer een verdienmodel lijkt te worden voor technologie-aanbieders, neemt Google ook hier serieuze stappen om een groot aandeel te verkrijgen. Het doel: bundelen van medische informatie.

Google heeft overigens, net zoals technologieconcern Apple, vanuit de eigen kernactiviteiten al meer stappen gezet richting gezondheidszorg. Het concern is met dochters Verily en DeepMind actief op het gebied van wetenschappelijk en toegepast onderzoek in healthcare en life sciences. De zoekmachine is in de VS ingezet om onder meer mensen met een depressie en PTSS op te sporen en te informeren over waar ze hulp kunnen zoeken.

Nu wil de onderneming actief worden op het gebied van medische informatie, schrijft CNBC. Om preciezer te zijn, het wil bedrijven en particulieren helpen met het aggregeren van deze informatie. Dat kunnen laboratoriumuitslagen zijn, medische gegevens of beeldmateriaal van scans. Al deze gegevens – voor zover al digitaal opgeslagen – zijn nu verspreid over allerlei systemen in de eerste tot en met de derde lijn.

Het is, zoals bekend, een enorme en vaak vergeefse zoektocht om alle gegevens bij elkaar te krijgen. Dat leidt tot duplicatie, dubbele onderzoeken en procedures. Het gevolg: extra kosten en een extra tijdsinvestering voor patiënten, artsen en andere zorgprofessionals. Bovendien kunnen gaten in medische informatie over een patiënt tot gevaarlijke situaties leiden – bijvoorbeeld een allergie van een patiënt voor bepaalde soorten antibiotica. In Nederland wees FMS-voorzitter Marcel Daniels recentelijk nog op dergelijke gevaren.

 

Lees meer op ICT & Health



Naar homepage




Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest