Strijd tegen malaria in nieuwe fase beland

Wetenschappers van het Duitse Max-Planck-Instituut hebben een methode gevonden om de werkzame stof tegen malaria, artemisinine, sneller en efficiënter te produceren dan tot dusver uit de plant zomeralsem (Artemisia annua). De nieuwe methode is daarnaast goedkoper en milieuvriendelijker. ''Deze ontwikkeling heeft de potentie miljoenen levens te redden'', aldus directeur Peter Seeberger.
Strijd tegen malaria in nieuwe fase beland

Malaria, overgebracht door muggen, behoort met tuberculose en hiv tot de dodelijkste infectieziekten. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO waren er in 2016 ongeveer 216 miljoen nieuwe besmettingen; 445.000 mensen overleden, van wie bijna 90 procent Afrikanen.

Voor het isoleren van artemisinine uit zomeralsem kreeg de Chinese Tu Youyou in 2015 de Nobelprijs voor de Geneeskunde. De nieuwe Duitse techniek is volgens Seeberger een ''doorbraak in de productie''. De Universiteit van Wageningen werkte daar ook aan door het artemisinine-gen in te bouwen in witlof (cichorei).

Critici vinden het te vroeg om van een revolutie te spreken. Er zijn bovendien waarschuwingssignalen uit Azië dat er resistentie begint te ontstaan tegen de stof.

 

(Bron: NU.nl)



Naar homepage




Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest