Ten minste vijftien Nederlandse ziekenhuizen geïnfecteerd met ransomware

Zeker vijftien Nederlandse ziekenhuizen zijn in de afgelopen drie jaar geïnfecteerd met ransomware. Dat blijkt uit een rondgang onder vijfentwintig ziekenhuizen door de NOS. In één van die ziekenhuizen werden 75 computers geïnfecteerd, zo meldt NU.nl.
Ten minste vijftien Nederlandse ziekenhuizen geïnfecteerd met ransomware

De ziekenhuizen deden op voorwaarde van anonimiteit mee aan het onderzoek van de NOS, omdat zij anders bang zijn hackers aan te trekken. Twintig ziekenhuizen gaven aan vanwege die overweging helemaal niet mee te willen doen.

 

De kwetsbaarheid van de ziekenhuizen wordt vergroot door het gebruik van verouderde ict-techniek. Zo maken veertien van de vijfentwintig ziekenhuizen op sommige afdelingen nog gebruik van besturingssysteem Windows XP, dat niet meer gratis wordt voorzien van beveiligingsupdates. Slechts één ziekenhuis zegt te betalen voor dergelijke updates.

Een van de belangrijkste redenen waarom ziekenhuizen nog gebruikmaken van een verouderd besturingssysteem is omdat die vaak is ingebouwd in medische apparatuur, zoals MRI-scanners. Omdat de apparatuur zelf nog goed werkt, besluiten veel ziekenhuizen de machines te ontkoppelen van het internet of er een firewall omheen te zetten.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen tonen de onthullingen aan dat ziekenhuizen meer moeten investeren in digitale beveiliging. "De afgelopen jaren was er veel aandacht voor het beheersen van kosten, en dat heeft er soms toe geleid dat er te weinig aandacht was voor ict", aldus voorzitter Yvonne van Rooij.

 

Bron: NU.nl

(foto: ANP)Naar homepageReacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.
Opleiding

ArtsenAcademy VerpleegkundeAcademy FysiotherapieAcademy LogopedieAcademy