UMC Utrecht verhoogt kwaliteit zorg met toegepaste data-analyse

Universitair Medisch Centrum Utrecht streeft de hoogste standaarden na als het gaat om patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek en opleiding. Om dit verder te optimaliseren ontwikkelde het UMC Utrecht samen met SAS een datastrategie en wordt geavanceerde data-analyse ingezet.
UMC Utrecht verhoogt kwaliteit zorg met toegepaste data-analyse

UMC Utrecht had altijd al een unieke positie in de digitale gezondheidszorg in Nederland. Zo ontwikkelde het oplossingen als het patiëntenportaal, waarmee patiënten real-time toegang krijgen tot alle informatie inzake hun gezondheid. Om de vooraanstaande positie in digitale gezondheidszorg te behouden gaf het bestuur van UMC Utrecht opdracht om een datastrategie te ontwikkelen, een testomgeving te ontwikkelen om data-analyse toe te passen en om enkele concrete projecten te realiseren als benchmark voor de toekomst.

Infrastructuur voor data analytics

Om alle bestaande en toekomstige initiatieven op het gebied van data analytics binnen de organisatie te structureren en op een goede manier te ondersteunen, was de eerste prioriteit een overkoepelende en geïntegreerde infrastructuur of data lake te implementeren en deze vervolgens onder centrale regie te brengen. Het ziekenhuis werkte hiervoor samen met partijen als Philips, Siemens en SAS.

Resultaten

Tot nu toe heeft UMC Utrecht vier pilotprojecten gedaan op het gebied van diagnose en behandeling: Neonatal Intensive Care Unit, Psychosis, Cardiovascular Risk Management en Rheumatoid arthritis. Voor deze projecten werd de data voornamelijk verzameld uit eigen databronnen. Met behulp van data-analyse zijn de eerste betekenisvolle inzichten gegenereerd en de eerste algoritmes beschikbaar voor de ondersteuning bij het nemen van klinische beslissingen.

De fase waarin het project zich nu bevindt biedt volop positieve aanknopingspunten om mee verder te gaan. Met het commitment van het management, de datastrategie die is ingebed in de strategie van de organisatie, de infrastructuur die staat en de eerste resultaten die de toegevoegde waarde van data analyse aantonen, zijn alle ingrediënten aanwezig voor het UMC Utrecht om de volgende stap te maken in advanced data analytics.

 

Bron: BI-Platform



Naar homepage




Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest