Van Rijn roept op tot nieuwe afspraken over innovatie en betaalbaarheid geneesmiddelen

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) roept overheden, farmaceutische industrie, NGO’s en patiëntenvertegenwoordigers op om samen te komen tot nieuwe afspraken over innovatie en betaalbare prijzen van geneesmiddelen. Die nieuwe afspraken moeten een doorbraak bieden voor de huidige situatie waarin gezondheidszorgsystemen wereldwijd steeds meer onder druk komen te staan. Enerzijds door stijgende prijzen voor geneesmiddelen, anderzijds tekorten door te lage geneesmiddelenprijzen, waardoor het niet aantrekkelijk is om bepaalde medicijnen te produceren.
Van Rijn roept op tot nieuwe afspraken over innovatie en betaalbaarheid geneesmiddelen

 

Van Rijn: “Het huidige systeem van onderzoek & ontwikkeling en prijzen van medicijnen is niet duurzaam. Gezondheidszorg overal ter wereld wordt effectiever, toegankelijker en beter betaalbaar als we komen tot nieuwe en betere samenwerking op dit terrein. Zodat nieuwe medicijnen sneller beschikbaar komen, fabrikanten een goede prijs voor hun innovatieve nieuwe producten blijven ontvangen én we kunnen blijven rekenen op bestaande medicijnen. Patiënten zullen daar in de eerste plaats de vruchten van plukken, maar ook dokters, overheden en farmaceutische bedrijven.”

Van Rijn deed zijn oproep tijdens het ‘Fair Pricing Forum’ dat het ministerie van VWS organiseerde samen met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Meer dan 200 experts afkomstig van overheden, farmaceutische industrie, NGO’s en patiëntenvertegenwoordigers uit de gehele wereld kwamen daarvoor samen in Amsterdam.

De inzet van het Fair Pricing Forum sluit aan op de in 2016 verschenen ‘Geneesmiddelenvisie’ van Minister Schippers met als centrale vraag hoe de toegang tot innovatieve en betaalbare geneesmiddelen gewaarborgd kan blijven voor de (Nederlandse) patiënt en haar inspanningen op het terrein van geneesmiddelen tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap in 2016 om een betere balans te krijgen in het farmaceutische systeem in Nederland en de EU.

[Illustratie; Depositphoto]

 Naar homepageRelevante categorieën:


Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.
Opleiding

ArtsenAcademy VerpleegkundeAcademy FysiotherapieAcademy LogopedieAcademy