Veel zorginstellingen lijden verlies: 40 procent in de rode cijfers

De financiële problemen van verpleeghuizen en thuiszorgorganisaties worden steeds nijpender, concludeert accountskantoor EY dinsdag na bestudering van 469 jaarrekeningen. Volgens een artikel in de Volkskrant schreef maar liefst 40 procent schreef vorig jaar rode cijfers. In 2015 was dat nog ruim een kwart. Ook de financiële positie van veel andere zorginstellingen, zoals sommige ziekenhuizen en ggz-instellingen, is vorig jaar achteruitgehold. 'De uitkomsten zijn op zijn zachtst gezegd schokkend', schrijft EY in zijn analyse.
Veel zorginstellingen lijden verlies: 40 procent in de rode cijfers

Het accountantskantoor wijst naar stijgende personeelskosten als belangrijkste oorzaak van de verliezen in de ouderenzorg aan. In de verpleegzorg is vorig jaar een nieuwe cao afgesloten die voorziet in een forse nabetaling van onregelmatigheidstoeslag.

Maar ook dalende vergoedingen spelen een rol; gemeenten en zorgverzekeraars hebben flink bezuinigd op de thuiszorg. Om een gemeentelijke aanbesteding te winnen, moeten thuiszorgaanbieders dezelfde zorg verlenen voor minder geld dan voorheen. Grote thuiszorgorganisaties als het inmiddels failliete TSN voelden zich gedwongen onder de kostprijs te werken.

Omdat het overheidsbeleid erop gericht is dat ouderen langer thuis blijven wonen, komen alleen de zwaarste gevallen nog in het verpleeghuis terecht. Daardoor is de werkdruk in sommige instellingen heel hoog. Dat leidt weer tot extra personeelskosten, omdat verpleeghuizen dan vervangers moeten inhuren. Zorgbedrijf Careyn, dat 29 verpleeghuizen runt, had dit jaar gerekend op een ziekteverzuim van 5,5 procent. Op dit moment zit 8,3 procent van het personeel ziek thuis.

 

Klik hier voor het volledige artikel



Naar homepage




Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest