Zorgcoöperatie doorbreekt verkokering in de zorg

Eerder deze week bracht minister Hugo de Jonge een werkbezoek aan de Dorpscoöperatie Hollandscheveld (Drenthe). Tijdens het bezoek gaf hij aan dat niets speciale regelingen tussen zorgverzekeraars, de gemeente en het zorgkantoor in de weg staat als ouderen daardoor langer zelfstandig kunnen blijven wonen.
Zorgcoöperatie doorbreekt verkokering in de zorg

 

De Dorpscoöperatie Hollandscheveld bestaat drie jaar en heeft als doel ouderen bij te staan. Er zijn 120 vrijwilligers aangesloten die klusjes kunnen doen. Ook is er een dorpsregisseur die de huishoudelijke hulp mag toewijzen via de WMO van de gemeente.

De coöperatie wil nu een nieuwe regeling opzetten, waardoor ook de wijkverpleegkundige in het dorp meer bevoegdheden krijgt. In dat geval kan de coöperatie zelf bepalen waar het geld van de zorgverzekeraar aan wordt uitgegeven. De zorgverzekeraar moet daar uiteraard eerst mee instemmen.

Verkokering in de zorg
Voorzitter Jan de Vries van de dorpscoöperatie spreekt in dit verband van “het doorbreken van de verkokering in de zorg”. Hij noemt het voorbeeld van een hoogbejaarde vrouw die haar behoeftige hoogbejaarde man nog wel kan verzorgen en daarom geen wijkverpleging van de zorgverzekeraar nodig heeft.
De Vries: "Maar die vrouw heeft haar handen wel vol aan haar man. Ze vraagt daarom huishoudelijke hulp. Dan zegt de WMO-consulent van de gemeente dat ze daarvoor nog te fit is. Zij komt dus niet in aanmerking." Volgens De Vries zou dat anders zijn als de ziektekostenverzekeraar haar besparing inzet om de extra kosten voor de gemeente te beperken.

Experiment
Minister De Jonge heeft gezegd dat zorgverzekeraars wettelijke belemmeringen niet als excuus hoeven aan te voeren, want die zijn er volgens hem niet. De Vries: "In het experiment willen we dat de dorpsregisseur én de wijkverpleegkundige de regie krijgen en kunnen putten uit één budget, samengesteld uit geld van de zorgverzekeraar en de gemeente."

Boek

Bron



Naar homepage




Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest