Beroepslongziekten verantwoordelijk voor 2000 doden per jaar

Uit de recent door het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) gepubliceerde cijfers over beroepsziekten in Nederland blijkt dat er jaarlijks 2000 mensen overlijden als gevolg van beroepslongziekten. Samen met slachtoffers van beroepslongziekten overhandigden de Long Alliantie Nederland en het Longfonds een petitie in de Tweede Kamer. Zij pleiten voor een integrale preventieve aanpak om longziekten veroorzaakt door werken met stoffen te voorkomen.
Beroepslongziekten verantwoordelijk voor 2000 doden per jaar

De Long Alliantie Nederland en het Longfonds willen dat beroepslongziekten voorkomen worden door een integrale preventieve aanpak met onder andere:

  • Goede voorlichting aan werkgevers én werknemers over de risico's van blootstelling en concrete informatie over hoe je gezond kunt werken;
  • Systematische screening van werknemers die met stoffen werken om beginnende klachten vroegtijdig op te sporen;
  • Voorlichting en juiste werkmethoden in beroepsopleidingen;
  • Meer aandacht in de gezondheidszorg voor beroepsziekten;
  • Meer (cijfermatig)inzicht, zodat we sneller leren en misstanden kunnen voorkomen.

In het boek 'Ademnood - Longziekten als gevolg van werk' dat aan de Tweede Kamer is aangeboden, komen zeven slachtoffers van longziekten als gevolg van werk aan het woord. Vijf politieke partijen geven hun visie over beroeps(long)ziekten. Het boek is HIER gratis online te lezen. 

 



Naar homepage



Relevante categorieën:



Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest