BLOG: Kaarsje

Bert Baas is longarts en coach / supervisor voor medici. Voor GZNDHDSZRG blogt hij over voorvallen die hij in zijn medische carrière meemaakte. Daarnaast schrijft hij ook over bijzondere momenten. Kleine gebeurtenissen op een dag die hij als een foto van woorden wilt vasthouden en met anderen delen. Hij gebruikt daarvoor zijn telefoon als een e-schrijfblokje. Daarom noemt hij dit zijn ‘ telefoonverhaaltjes ‘
BLOG: Kaarsje

 

We kunnen niet in een stad komen of we zoeken een kerk op om een kaarsje op te steken. Danken, en in ieder geval bewust ervaren wat voor voorspoed en geluk we tot dusver in ons leven mochten ontmoeten. En een zegen vragen voor de toekomst, vooral voor een veilige thuiskomst. Zo verloochenen we onze oude katholieke wortels niet. Helemaal op ons zelf vertrouwen durven we nog niet. Verwondering over de rijkdom en praal die je daar aantreft, ontstaan in tijden dat de gelovigen waarschijnlijk armoede en honger kenden. En daar binnen in zo’n majestueuze kerk realiseren we ons weer waarom we dit geloof niet meer hebben. Maar we blijven wel komen en kaarsjes aansteken.

Kaarsen zijn de verbinding met boven, en tot dusver werkt dat lijntje uitstekend. Soms is het moeilijk kiezen: doen we een klein kaarsje voor 1 euro, of durven we de hemelse welwillendheid niet te tarten en doen we er toch maar één van twee euro. En daar in Malaga, werden we ineens overrompeld door de tekenen dat het geloof met de nieuwe tijd was mee gegaan. Je kon geen kaarsjes van vet met een lont meer aansteken, maar er brandden nu led kaarsen. Gooide je geld in het busje dan ging een volgend nep kaarsje aan. Allemaal mooi op rij. En dat voor maar twintig cent. Maar of die kaarsjes net zo goed werken?  Het is verheugend dat de Kerk met onze tijd meegaat. Maar het moet niet gekker worden. 

Bert Baas is longarts en coach / supervisor voor medici.
HIER vindt u meer informatie over onze bloggers.
Rechtstreeks contact opnemen met de auteur kan HIER.
(Werkt dit niet, dan is uw mailprogramma hier niet voor ingesteld. Dan kunt u hieronder met het formulier een reactie achterlaten.)



Naar homepage



Relevante categorieën:



Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest