BLOG: Kaarsje

Bert Baas is longarts en coach / supervisor voor medici. Voor GZNDHDSZRG blogt hij over voorvallen die hij in zijn medische carrière meemaakte. Daarnaast schrijft hij ook over bijzondere momenten. Kleine gebeurtenissen op een dag die hij als een foto van woorden wilt vasthouden en met anderen delen. Hij gebruikt daarvoor zijn telefoon als een e-schrijfblokje. Daarom noemt hij dit zijn ‘ telefoonverhaaltjes ‘
BLOG: Kaarsje

 

We kunnen niet in een stad komen of we zoeken een kerk op om een kaarsje op te steken. Danken, en in ieder geval bewust ervaren wat voor voorspoed en geluk we tot dusver in ons leven mochten ontmoeten. En een zegen vragen voor de toekomst, vooral voor een veilige thuiskomst. Zo verloochenen we onze oude katholieke wortels niet. Helemaal op ons zelf vertrouwen durven we nog niet. Verwondering over de rijkdom en praal die je daar aantreft, ontstaan in tijden dat de gelovigen waarschijnlijk armoede en honger kenden. En daar binnen in zo’n majestueuze kerk realiseren we ons weer waarom we dit geloof niet meer hebben. Maar we blijven wel komen en kaarsjes aansteken.

Kaarsen zijn de verbinding met boven, en tot dusver werkt dat lijntje uitstekend. Soms is het moeilijk kiezen: doen we een klein kaarsje voor 1 euro, of durven we de hemelse welwillendheid niet te tarten en doen we er toch maar één van twee euro. En daar in Malaga, werden we ineens overrompeld door de tekenen dat het geloof met de nieuwe tijd was mee gegaan. Je kon geen kaarsjes van vet met een lont meer aansteken, maar er brandden nu led kaarsen. Gooide je geld in het busje dan ging een volgend nep kaarsje aan. Allemaal mooi op rij. En dat voor maar twintig cent. Maar of die kaarsjes net zo goed werken?  Het is verheugend dat de Kerk met onze tijd meegaat. Maar het moet niet gekker worden. 

Bert Baas is longarts en coach / supervisor voor medici.
HIER vindt u meer informatie over onze bloggers.
Rechtstreeks contact opnemen met de auteur kan HIER.
(Werkt dit niet, dan is uw mailprogramma hier niet voor ingesteld. Dan kunt u hieronder met het formulier een reactie achterlaten.)Naar homepageRelevante categorieën:


Reacties op dit artikel:


Jos Sturkenboom
18 april 2017 - 22:31


Bert. Ik las je column weliswaar na Pasen. Maar ervoer hem zoals altijd als zalig. Ik ken die kerk in Malaga. Mijn probleem in dit soort gebouw is niet de keuze van de kaars maar die van de heilige die ik om bijstand bid.

Hans van der Wal
16 april 2017 - 12:06


Mooi verhaaltje , Bert!
Vreselijk die led-kaarsjes, maar misschien is onze lieve Heer er ook blij mee, misschien een idee voor Pinksteren!
Zalig Pasen voor jou en die je lief zijn, Hans

René Teunissen
16 april 2017 - 09:10


Een Zalig Pasen.
Ik doe het al heel lang zelfs zonder de kaarsjes.
Hartelijke groet.


Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.
Opleiding

ArtsenAcademy VerpleegkundeAcademy FysiotherapieAcademy LogopedieAcademy