De Nederlandse praktijk bij euthanasie is “waanzinnig zorgvuldig”

De wens tot een zelfgekozen levenseinde blijft een heikel onderwerp binnen de maatschappelijke discussies. Maar de ‘levenseinde-trein’ is intussen wel op stoom geraakt. Vorig jaar is het aantal meldingen van euthanasie in Nederland opnieuw gestegen. In verreweg de meeste gevallen is alles overigens keurig ‘volgens het boekje’ gegaan.
De Nederlandse praktijk bij euthanasie is “waanzinnig zorgvuldig”

De toename in 2017 was ruim 8 procent en in 99,8 procent van die gevallen was sprake van zorgvuldig handelen. Het ging om 6.585 mensen, vooral ouderen tussen de 70 en 80 jaar. Volgens de regionale toetsingscommissies is de stijging van vorig jaar vergelijkbaar met voorgaande jaren en zal ook de komende jaren sprake zijn van een toename. "Er is sprake van gewenning", zegt voorzitter Kohnstamm van de toetsingscommissies.

Euthanasie werd het vaakst toegepast bij patiënten met kanker, aandoeningen van het zenuwstelsel, hart- en vaataandoeningen en longziekten. In drie gevallen werden mensen geholpen die zwaar dementerend waren en in 166 gevallen was sprake van de beginfase van dementie.

Het aantal psychiatrische patiënten dat met euthanasie werd geholpen, is vorig jaar toegenomen tot 83. In 2016 waren het er 60. Dat verbaast Kohnstamm niet. "De stijging is een inhaalactie. Het gaat om patiënten die al decennialang allerlei therapieën hebben doorstaan en nu een jaar of 50, 60 zijn. De indringendheid waarmee zij om euthanasie vragen, wordt sterker en er wordt nu ook anders over gedacht."

De regionale toetsingscommissies zeggen dat artsen hun uiterste best doen om goed te handelen bij euthanasie. "De Nederlandse praktijk is waanzinnig zorgvuldig", zegt voorzitter Kohnstamm.

Sinds 2002 is euthanasie in Nederland mogelijk onder voorwaarden die in de wet zijn vastgelegd. Nederland was het eerste land ter wereld waar dat kon.

 

(Bron: NOS)

 

Lees ook dit:

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2209720-mogen-ouderen-hun-dood-in-eigen-hand-nemen-de-discussie-blijft.html

 



Naar homepage




Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest