MST experimenteert met huisdieren in de wachtkamer van de SEH

In de wachtkamers van de Spoedeisende Hulp (SEH) van ziekenhuizen kan het, met name in de weekenden, soms druk zijn. Spoedposten hebben nou eenmaal te maken met een onbekend aantal patiënten, op een onbekend moment, met onbekende aandoeningen. En de urgentste en meest levensbedreigende gevallen moeten nou eenmaal voorrang krijgen. De meeste mensen in de wachtkamer begrijpen dat ook prima. Toch komt het voor dat sommige wachtenden onrustig worden en stress ervaren. Om dit te managen gaat ziekenhuis Medisch Spectrum Twente experimenteren met de inzet van huisdieren in de wachtkamer.
MST experimenteert met huisdieren in de wachtkamer van de SEH

 

Het initiatief is gebaseerd op Amerikaans onderzoek dat aantoont dat aaien erg gezond en rustgevend is. Aaien is zo ontspannend, dat de hoeveelheid stressgerelateerde hormonen in je bloed afneemt. Hierdoor daalt je bloeddruk en daarmee de kans op stress. Zelfs de kans op hart-en-vaatziekten neemt erdoor af. De stressreducerende voordelen van een hond zijn nog groter dan die van een kat.

In de pilot wordt in eerste instantie begonnen met zowel een hond als een kat. De dieren draaien dezelfde diensten als het SEH-personeel en worden ter beschikking gesteld door dierenpension Brammelo, waar ze normaal gesproken in de gezinskamer zitten. Na een maand wordt het project geevalueerd. Bij succes is uitbreiding van het aantal diersoorten niet uitgesloten.

 



Naar homepage



Relevante categorieën:

SEH |


Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest