Prof. dr. Janneke van der Woude ontvangt Corrie Hermann Prijs

Op zaterdag 18 maart 2017 reikt de Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen (VNVA) de Corrie Hermann Prijs uit aan Prof. dr. Janneke van der Woude, MDL-arts. Dat gebeurt tijdens het symposium “Vrouw zijn maakt een verschil” dat ter ere van de prijswinnares wordt georganiseerd in de Gertrudis Kapel in Utrecht.
Prof. dr. Janneke van der Woude ontvangt Corrie Hermann Prijs

 

Janneke van der Woude heeft zich als MDL-arts toegelegd op inflammatoire darmziekten, zoals IBD, de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Op het nog niet goed onderzochte terrein van zwangerschap en IBD heeft zij een belangrijke bijdrage geleverd aan het optimaliseren van de zorg rondom deze groep vrouwelijke patiënten. Op dit gebied wordt zij internationaal als expert beschouwd. Haar onderzoek is zowel basaal wetenschappelijk, als toegepast, bijvoorbeeld naar de toepassing van psychotherapie voor moeheidsklachten bij IBD. In haar functie van hoogleraar begeleidt zij een door haar geïnitieerde onderzoekslijn met meerdere promovendi. Haar onderzoeksprojecten richten zich op nieuwe behandelingsmogelijkheden, kwaliteit van leven en opsporing van aan colitis gerelateerde kanker. Daarnaast lopen er momenteel acht klinische trials voor het behandelen van IBD. Twaalf van dergelijke onderzoeken heeft zij de afgelopen jaren voltooid. Haar promotie in 2004 had als onderwerp: Apoptosis in (pre-) malignant lesions in the gastro-intestinal tract.

Recent heeft zij een onderzoek afgerond waarin een duidelijk gender-verschil wordt aangetoond in het effect van het geneesmiddel Adalimumab. Dit onderzoek sluit aan bij haar bestuurlijke inzet voor een comité van de ECCO (European Crohn’s and Colitis Organisation) dat een statement voorbereidt over genderdiversity in medicatie onderzoek. Voor genderdiversity was zij ook al ambassadeur in het Erasmus MC. Zij is een rolmodel voor de vrouwelijke collega’s in het Erasmus Medisch Centrum en is mentrix geweest van een aantal vrouwen die deelnamen aan het Female Career Development programma. Ze is co-auteur van meer dan 100 wetenschappelijke publicaties en bestuurlijk actief binnen diverse wetenschappelijke verenigingen. Bovenal is zij een toegewijde arts voor haar patiënten.

Tijdens het symposium “Vrouw zijn maakt een verschil” wordt ingegaan op verschillen tussen mannen en vrouwen met een inflammatoire darmziekte. Deze zijn zichtbaar op verschillende niveaus en kunnen leiden tot andere ziekte-uitkomsten bij vrouwen ten opzichte van mannen met deze aandoening. De bewustwording van deze ongelijkheid tussen de geslachten leidt tot een op maat gemaakte management strategie, bijvoorbeeld bij een eventuele zwangerschapswens en zal uiteindelijk resulteren in een meer kosteneffectieve behandeling.

Aangezien de Corrie Hermann prijs zowel verbonden is met wetenschappelijk onderzoek als ook met het versterken van de positie van de vrouwelijke arts zal het symposium geopend worden met een inspirerend verhaal over waar de kansen liggen voor de vrouw in de academische wereld. Nu diversiteit zowel in de samenleving als in de zorg steeds meer wordt erkend en gewaardeerd is er toenemende behoefte aan vrouwelijk leiderschap, met een frisse aanpak van medisch wetenschappelijk onderzoek.

De VNVA kent de Corrie Hermann Prijs periodiek toe aan vrouwelijke artsen die zich binnen hun werk profileren en daarmee bijdragen aan de realisering van de doelstellingen van de vereniging. Enkele van deze doelstellingen zijn: versterking van de positie van de vrouwelijke arts in de medische professie, bestrijding van discriminatie op grond van geslacht (met name binnen de gezondheidszorg) en stimulering van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van vrouwen en gezondheidszorg.

De prijs is genoemd naar de vrouw die als voorzitter van de VNVA van 1975 tot 1981 een belangrijke rol heeft gespeeld bij de ontwikkeling van de doelstellingen van de vereniging. Corrie Hermann was tot mei 2002 actief in de landelijke politiek. De VNVA versterkt de positie van Nederlandse vrouwelijke artsen en de aandacht voor seksespecifieke geneeskunde. De VNVA neemt daartoe onder meer actief deel aan het publieke debat over zaken die van belang zijn voor de gezondheid van vrouwen en de rol van artsen hierin. Daarnaast ondersteunt zij vrouwelijke artsen via trainingen bij het functioneren binnen de dagelijkse medische praktijk. De leden van de VNVA, waaronder specialisten, huisartsen, sociaal-geneeskundigen, studenten en (basis)artsen die werkzaam zijn in de industrie of onderzoek doen, ondersteunen en inspireren elkaar.

[Foto: ErasmusMC]



Naar homepage




Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest