Promotie over de (re-)organisatie van de verloskundige zorg

De invalshoeken en voorkeuren van álle belanghebbenden, waaronder verloskundigen, studenten en zwangere vrouwen, moeten meegenomen worden in de discussie hoe de organisatie van verloskundige zorg zich gaat ontwikkelen in Nederland. Dit concludeert promovenda Catja Warmelink van VUmc in haar onderzoek naar de organisatie van de verloskundige zorg in Nederland en invalshoeken rondom mogelijke veranderingen hierin.
Promotie over de (re-)organisatie van de verloskundige zorg

 

"Naast het huidige zogenoemde echelonsysteem (waarin zelfstandige, autonome eerstelijns verloskundigen de zorg uitvoeren) en de voorgestelde integratie tussen eerste en tweede lijn, zijn er ook andere organisatievormen het overwegen waard. Binnen de eerste lijn kan bijvoorbeeld samengewerkt worden of eerstelijns verloskundigen kunnen medium-risk zwangerschap en bevallingen begeleiden", aldus Warmelink. 

Catja Warmelink gebruikte gegevens uit de 'DELIVER-studie' onder 108 eerstelijns verloskundigen en 319 verloskundige praktijken. In haar proefschrift beschrijft ze het (vaak onzichtbare) werk van de eerstelijns verloskundigen in Nederland. Warmelink: "Met mijn onderzoek wil ik bijdragen aan een verbetering van de kwaliteit en de organisatie van de verloskundige zorg. Er is meer onderzoek nodig voordat we het hele verloskundige systeem gaan reorganiseren. Dit geldt voor Nederland, maar ook voor andere landen waar de verloskundige zorg opnieuw geëvalueerd wordt en de organisatie van zorg van een meer medisch model gaat naar een model waarbij meer gekeken wordt naar de mens als geheel."

Het proefschrift is HIER te downloaden.

[Illustratie: Depositphoto]



Naar homepage



Relevante categorieën:



Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest