Wachttijden voor operatie of opname op hoogste punt in vier jaar

RTL nieuws deed onderzoek naar wachttijden voor een operatie of opname. In steeds meer ziekenhuizen is de wachttijd bij veelvoorkomende behandelingen opgelopen tot meer dan zeven weken. Dat is langer dan de norm van maximaal zeven weken die ziekenhuizen, verzekeraars en politiek hebben afgesproken.
Wachttijden voor operatie of opname op hoogste punt in vier jaar

 

RTL nieuws meldt onder andere dat de wachttijd voor een cataractoperatie (staar) in het UMCG  Groningen is opgelopen tot dertig weken en moeten patiënten in het Haga Ziekenhuis een half jaar wachten op een cholecystectomie (galblaasverwijdering.)

De deskundigen die RTL benaderde kunnen geen van allen één oorzaak aanwijzen. Ze benadrukken dat de zorg ingewikkeld in elkaar zit. Zorgeconoom Marcel Canoy: 'Ziekenhuizen, zorgverzekeraars en politiek spelen allemaal een rol. Ze onderhandelen met elkaar en gaan dus naar elkaar wijzen bij dit probleem. Met de patiënt als de dupe.'

De NZa is op dit moment bezig met een onderzoek naar de lange wachttijden en zal de Tweede Kamer een actieplan sturen. Marian Kaljouw, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NZa: "Als iemand zorg nodig heeft, dan moet dat binnen afzienbare tijd geregeld zijn. Wij denken dat veel problemen opgelost kunnen worden als zorgaanbieders en zorgverzekeraars beter samenwerken. De NZa neemt als toezichthouder de regie om samen met betrokken partijen te zorgen dat dat ook gebeurt."

[Foto; Depositphoto]Naar homepageRelevante categorieën:


Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.
Opleiding

ArtsenAcademy VerpleegkundeAcademy FysiotherapieAcademy LogopedieAcademy