Willemijn Schäfer wint CaRe Dissertation Award met onderzoek naar eerstelijnszorg in 34 landen

Willemijn Schäfer heeft met haar proefschrift ‘Primary care in 34 countries: perspectives of general practitioners and their patients’ de CaRe Dissertation Award gewonnen. De onderzoeksschool CaRe (Netherlands School of Primary Care Research) reikt jaarlijks deze prijs uit voor het beste proefschrift.

 

Voormalig NIVEL-onderzoeker Schäfer onderzocht de organisatie van de eerstelijnszorg in 31 Europese landen en drie landen buiten Europa. Aan het onderzoek werkten ongeveer 7.000 huisartsen en 70.000 patiënten mee. Volgens de jury is het onderzoek van Willemijn Schäfer maatschappelijk relevant doordat ze belangrijke verbeterpunten aangeeft voor organisatie van de eerste lijn. De jury prees de omvangrijke internationale dataverzameling en de innovatieve analyses die voor het onderzoek zijn toegepast.

De voormalig NIVEL-onderzoeker onderzocht onder meer de ervaringen van patiënten met de huisartsenzorg op verschillende gebieden zoals de toegankelijkheid van zorg en de communicatie met hun huisarts.

Patiënten in alle landen beoordelen de communicatie met hun huisarts als goed. In landen met betere financiële en economische condities voor de eerstelijnszorg, zoals hogere relatieve uitgaven aan de eerstelijn en een betere dekking voor eerstelijnszorg, blijken de patiënten minder ruimte te zien om de toegankelijkheid, continuïteit en breedte van het aanbod in de eerstelijnszorg nog te verbeteren.

Daarnaast blijkt ook de breedte van het takenpakket van de huisarts van belang. Patiënten die huisartsen met een breder taakprofiel hadden bezocht, rapporteerden betere ervaringen met de toegankelijkheid, continuïteit, veelomvattendheid van de zorg en met hun betrokkenheid in het nemen van beslissingen over behandelingen, zo stelt Schäfer in het onderzoek waarop zij op promoveerde aan de Universiteit Utrecht.

Dit jaar waren er volgens de jury van de prijs twee kandidaten even goed. De andere prijswinnaar is Annerika Slok (Caphri, Maastricht) met haar proefschrift ‘Towards personalised management using the Assessment of Burden of COPD (ABC) tool’.

Binnen de onderzoeksschool CaRe werken de onderzoeksinstituten Caphri (Care and Public Health Research Institute, Universiteit Maastricht), Amsterdam Public Health (VU en UvA, Amsterdam), NIVEL (Utrecht) en RIHS (Radboud Institute for Health Sciences, Nijmegen) samen (www.researchschoolcare.nl).



Naar homepage



Relevante categorieën:



Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest