Ziekenhuis failliet, goodwill verdampt?

In 2013 ging het Ruwaard van Puttenziekenhuis failliet, nadat het ziekenhuis in 2012 kwam in opspraak kwam wegens misstanden op de afdeling cardiologie. Dat bleek het begin van een neerwaartse spiraal: het slechte imago zorgde bijvoorbeeld voor veel verlies aan nieuwe patiënten die uitweken naar andere ziekenhuizen in de regio. Een ziekenhuis dat failliet gaat: het was in Nederland voor het eerst en dat gaf de curatoren nogal een uitdaging.
Ziekenhuis failliet, goodwill verdampt?

In een recentie editie van het tijdschrift voor Insolventierecht worden de betrokken curatoren geinterviewd over het proces en de voetangels en klemmen op dit pad. 

Doorlopende medische behandelingen

Eén van die uitdagingen betrof de afwikkeling van het onderhanden werk. In een regulier faillissement heeft een curator voor wat betreft de lopende opdrachten ingevolge art. 37 van de Faillissementswet de keuze om de overeenkomst al dan niet gestand te doen. In het geval van een ziekenhuis ligt dit anders. Lopende behandelingen kunnen niet zomaar beëindigd worden. Zij moeten worden gecontinueerd.

Goodwill

Een tweede uitdaging die zich specifiek in het geval van een faillissement van een ziekenhuis voordoet, is gerelateerd aan de positie van medisch specialisten en hun rechten en verplichtingen.  Ten tijde van het faillissement waren bij het RPZ zo’n 45 van deze zogeheten vrijgevestigde medisch specialisten werkzaam, waarbij de doorstartende partij niet voorshands voornemens was deze verplichten over te nemen.  De hierbij verloren gegane goodwill is inmiddels inzet van diverse juridische procedures waarin de artsen – met (vooralsnog) wisselend succes – een vergoeding vorderen van het SMC als doorstartende partij en de vrijgevestigde specialisten uit de regio die zouden profiteren van hun goodwill.

Lees hier het volledige artikel.

 



Naar homepage




Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest